неділя, 29 травня 2022 14:09

Спецтема: Війна Росії проти України

З обличчя Тростянця стирають сліди "русского мира" - фоторепортаж
46

За місяць окупації російські війська завдали багато горя Тростянцю на Сумщині та його жителям. Та нині місто поволі оговтується - звідси прибирають залишки "русского мира" та сліди "братської любові" росіян.

Кореспонденти Gazeta.ua побували в Тростянці й підготували фоторепортаж про те, який нині має вигляд містечко.

Дім управителя маєтку Кеніга, а нині Краснотростянецька лісова науково-дослідна станція - одна з історичних будівель, знищених російським окупантами в Тростянці
Фото: Ольга Стенько
Площа 40-ї Армії в Тростянці та будівля залізничного вокзалу
Рятувальники Тростянецького підрозділу ГУ ДСНС України в Сумській області розбирають руїни автостанції
Напівзруйнована будівля Тростянецької автостанції
Залишки спаленої техніки з площі 40-ї Армії в Тростянці прибрали на початку травня. Нині рятувальники Тростянецького підрозділу ГУ ДСНС України в Сумській області спільно з поліцією та волонтерами беруть участь в розбиранні завалів на руїнах навколишніх будівель

Російські загарбники окупували Тростянець з першого дня повномасштабної агресії Росії, 24 лютого. Сотні одиниць броньованої техніки ворога зайшли в місто вдень і повністю заблокували вул. Благовіщенську й пл. 40-ї Армії біля автостанції та залізничного вокзалу. Бронетехніка ворога була й на інших вулицях, і на околицях населеного пункту.

У наступні дні росіяни почали вести з Тростянця артилерійські обстріли по позиціях українських військових. Гатили й по навколишніх населених пунктах і міській інфраструктурі. Грабували магазини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: П'яні окупанти, випалені квартири й "Россия" на паркані: як Тростянець оговтується після пережитих звірств

Свідомо розстрілювали житлові квартали, інфраструктуру, танками майже впритул стріляли по лікарні, у якій перебували пацієнти й медики.

Загалом за місяць окупації в Тростянці загинуло 49 дорослих і двоє дітей, за попередніми даними Сумської обласної прокуратури станом на середину квітня.

Двом російським військовим, які прицільно обстріляли з танка тростянецьку лікарню на Сумщині, повідомили про підозру за фактами порушення законів і звичаїв війни.

Під час слідства встановили весь екіпаж танка, з якого здійснили прицільний постріл по медичному закладу.

Зараз ви читаєте новину «З обличчя Тростянця стирають сліди "русского мира" - фоторепортаж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі