субота, 21 квітня 2018 19:31

Відкрили виставку про дивізію СС "Галичина". У Добкіна істерика
19

Виставка присвячена 75-й річниці 1 Української дивізії «Галичина»
Виставка присвячена 75-й річниці 1 Української дивізії «Галичина»
Виставка присвячена 75-й річниці 1 Української дивізії «Галичина»
Виставка присвячена 75-й річниці 1 Української дивізії «Галичина»
Виставка присвячена 75-й річниці 1 Української дивізії «Галичина»

У Львові в сквері "На Валах" відкрилась виставка зброї та одностроїв, присвячена 75-й річниці 1 Української дивізії "Галичина".

В експозиції стенди із маловідомими світлинами, на яких відтворено історію дивізії "Галичина". Також презентували макети зброї дивізії, техніку та військові однострої з приватної колекції учасника АТО Володимира Правосудова.

Виставку організували Галицьке Братство вояків дивізії "Галичина" та Львівська ОДА. У відкритті взяв участь голова братства Іван Мамчур – один з небагатьох живих дивізійників. Організатори закликали не вірити російській пропаганді, що намагається очорнити дивізійників та продовжувати наслідувати подвиг людей, які воювали за Україну.

"Мене вражає ця цифра - 83 тисячі добровольців, - це люди, які за покликом серця зголосились у 1943 році на заклик Українського центрального комітету. Ці хлопці йшли з вірою в майбутню українську державу, вони мріяли стати ядром майбутньої армії усієї України. Жоден вояк дивізії "Галичина" не заплямував себе зрадою чи ганебним вчинком", - зазначив заступник голови Галицького Братства вояків дивізії "Галичина" Ігор Іваньков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Більшовики думали що нас всіх перебили, а Місько з кулемета поклав їх" - ветеран СС "Галичина"

Переглянути банерну фото-виставку можна до 6 травня. Також з нагоди річниці дивізії 28 квітня у Львові відбудеться "Марш Величі Духу".

Тим часом Народний депутат України Михайло Добкін на своїй сторінці у Twitter нецензурно вилаявся в адрес чиновників Львівської ОДА через виставку.

14-та гренадерська дивізія Ваффен СС "Галичина" формувалась із 1943 року з українців-галичан. До її лав зголосились 83 тисячі добровольців, із-поміж яких відібрали 16 тисяч. Улітку 1944 року дивізія разом із 13-м корпусом четвертої танкової армії тримала оборону біля м. Броди. В результаті наступу радянських військ 18 липня 13-й корпус потрапив в оточення, а "Галичина" була кинута на різні ділянки фронту для ліквідації небезпечного становища. Після жорстоких боїв під Бродами 13-й корпус припинив існування, а залишки дивізії на чолі з генералом Фрайтагом прорвалися із оточення і почали пробиватися у Закарпаття.

Дивізія СС "Галичина" не була засуджена Нюрнберзьким трибуналом.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили виставку про дивізію СС "Галичина". У Добкіна істерика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі