вівторок, 13 жовтня 2015 14:59

У криницях області пропадає вода

У криницях області пропадає вода
фото: teslya.prom.ua

Мешканці Львівщини скаржаться, що у криницях поменшало води. Така тенденція спостерігається в останні роки. А цього року проблема докучає найбільше.

"Живу на світі 45 років, а ще не пам'ятаю, щоб так мало води у нас було в криниці, - розповідає мешканець села Равське Жовківського району Іван Гнідець. - Колись студня була заповнена на 5 бетонних кілець, а зараз тільки на два. Ну якщо посуха, то зрозуміло. Але ж води не було ні весною після танення снігів, ні після дощів не збільшився рівень. Я думав, то у мене на подвір'ї така біда, або просто криниця вже стара. Але і сусіди скаржаться. Недавно їхав маршруткою до Львова, то люди з інших районів те саме розказують."

Науковці заспокоюють, що проблеми із питною водою не буде, і це явище тимчасове.

"Вода у криницях - це той поверхневий запас, який формується суто із опадів, - пояснює завідувач кафедри гідроекології Львівського університету імені Івана Франка Петро Волошин. - А оскільки в останні роки спостерігається чітка тенденція до зменшення опадів у нашому регіоні, то нарешті виникла така проблема. Проте боятися, що буде в дефіциті вода, не варто. Це явище регіональне і періодичне. На планеті є кругообіг води. І якщо у нас в ці роки випало менше опадів, то десь в іншому місці їх було забагато. Наприклад ми знаємо, що в нас була посуха влітку. А в Європі, за кількасот кілометрів, та в Америці були паводки. Тому у наступні роки повернуться і опади, і вода в криницях. І прибути вона може вже весною. Бо якщо літо було сухе, то цієї зими можна очікувати багато опадів. Адже все одно вони мусять впасти", - додав науковець.

Зараз ви читаєте новину «У криницях області пропадає вода». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua