неділя, 09 березня 2014 19:33

У Сімферополі відбувся мітинг присвячений 200-річчю з дня народження Тараса Шевченка

У ньому брали участь близько тисячі чоловік.

"Я прийшов сюди, щоб показати свою позицію на підтримку єдності України. Я сам росіянин, але мої діти навчаються в українській школі. Мені здається, що у них зараз крадуть батьківщину. Я підприємець і всі мої бізнес-партнери живуть в Україні. Я навіть не знаю як я буду жити, якщо Крим від'єднається від України" - сказав 38-річний Олексій, учасник мітингу.

У мітингу також взяли участь кримські татари.

Абдураман Егіз, представник Меджлісу кримськотатарського народу, виступив зі сцени двома мовами - кримськотатарською та українською.

Кримскотатарський народ усіляко підтримує єдність України і хоче, щоб Крим залишився частиною України.

Також він попросив не піддаватися на провокації і не проявляти агресії.

"Ми відзначаємо 200-річчя з дня народження Шевченка, але на жаль, його боротьба ще не закінчена. Нашим народам зараз загрожує небезпека, перед якою ми повинні об'єднатися. Ми висловлюємо протест проти вторгнення у внутрішні справи України і засуджуємо дії російських військових, які можуть призвести до військового протистояння. Ми проти рефендуму. Також ми засуджуємо тиск на журналістів і припинення трансляції українських каналів в Криму".

Також він додав, що ситуація з викраденими активістами під контролем міжнародного співтовариства, журналістів і Меджлісу кримськотатарського народу і вже в найближчі години викрадені активісти будуть знайдені.

Його виступ було сприйнято криками "Слава Україні", "Фашизм і банду геть!"

На мітингу також виступила вчителька російської мови з Феодосії, яка з міркувань власної безпеки не назвала своє прізвище.

"Я хочу попросити вибачення за те, що відбувається в Криму. Путін ввів сюди війська для того, щоб захистити мене. Як ви розумієте, я росіянка і 30 років прожила в Росії, але Путін не запитав мене, чи потрібно мене захищати. Я впевнена, що йому взагалі не потрібні російські люди. Він хоче просто маленьку звитяжну війну. Я не знаю українську мову, але після цих подій в подяку українському народу я його вивчу. Я хочу звернутися до Путіна - не потрібно витрачати гроші на війну в Україні. Нехай він поїде в регіони Росії і що відбувається там. Там, де дороги такі як після війни, а люди будуть працювати за 5 тисяч рублів. Бо іншої роботи немає".

Під час мітингу учасники кілька разів виконували гімн України тримаючись за руки, на них були одягнені жовто-блакитні стрічечки, тримали прапори України і кримськотатарські прапори, плакати з антивоєнної тематикою і з гаслами на підтримку єдності України.

Також учасники запустили в повітря більше 50 жовто-блакитних кульок.

На мітингу була прийнята резолюція , яку вчора складали затримані сьогодні активісти Андрій Щека і Анатолій Коваль.

У резолюції йдеться про те, що населення Криму різко засуджує втручання Росії і вимагає негайно вивести війська, засуджує тиск на ЗМІ, просить в української влади визнати незаконним референдум, розпустити ВР Криму, прийняти рішення, які б забезпечили права всіх нацменшин у Криму на законодавчому рівні, забезпечити розвиток кримськотатарського народу, а також звернулися до міжнародних організацій ООН і ОБСЄ з проханням про сприяння мирного врегулювання конфлікту в Криму.

На мітингу також виступили представники товариства письменників у Криму.

Син вкраденого Анатолія Ковальова закликав усіх учасників мітингу у вівторок вийти на це ж місце і підтримати його батька. Він також сказав, якщо до того часу він не буде серед нас, вони будуть змушені вдатися до більш радикальних заходів.

Зараз ви читаєте новину «У Сімферополі відбувся мітинг присвячений 200-річчю з дня народження Тараса Шевченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі