пʼятниця, 04 квітня 2014 20:49

У Львові відкрили виставку хатньої ікони
11

Фото: Ольга ШВЕД

4 квітня у Львівському Музеї історії релігії на площі Музейній, 1 відкрили виставку хатньої ікони "Наймиліший серцю образ".

"Хатня ікона супроводжує людину впродовж усього життя: коли народжується дитина, при хрещенні, під час урочистого причастя. Святим образом батьки благословляли дітей на шлюб і після Божого благословення ікона ставала оберегом для новоствореної сім'ї. В теперішньому світі не залишається часу на відчуття домашнього спокою, тиші. Природна ностальгія змушує шукати такий прихисток у минулому, де немає місця на тривогу. Звідси й випливає відчуття захоплення матеріальними цінностями минувшини. Властиво, такими яскравими, теплими віконцями в ідеалізований світ є хатні чи родинні ікони", - каже завідувач виставкового відділу Львівського історичного музею Руслана Бубряк.

Окрім ікон на виставці можна побачити олеодруки – літографічний спосіб відтворення картин, написаних олією. Понад 50 олеодруків з колекції Музею-замку Гурків, що у Шамотулах (Польща) представлено на виставці. Це твори на релігійну тематику, пов'язану з Великим постом, Великоднем, з життям святих мучеників.
Виставка "Наймиліший серцю образ" триватиме до 1 червня.

 

Зараз ви читаєте новину «У Львові відкрили виставку хатньої ікони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі