пʼятниця, 14 березня 2014 15:39

"Якщо аптека не продає на 50 тисяч у місяць — вона збиткова" - експерт

"Якщо аптека не продає на 50 тисяч у місяць — вона збиткова" - експерт
Фото: http://www.imounr.org.ua/

Кількість комунальних аптек на Львівщині різко скорочується. За розрахунками Міністерства охорони здоров'я, їх має бути одна на 20 тис. населення. Львівська область має 56 таких закладів. А мешканців тут 2,6 млн. Тобто комунальних аптек вдвічі менше норми. З них прибутковими є 7 закладів. Колись в області налічувалося 107 комунальних аптек.

"Саме в комунальних аптеках можна виготовити ліки на замовлення - мазі, порошки, настойки, - розповідає директор Галицької фармацевтичної асоціації Неля Бик. - За це не беруться приватні аптечні заклади, бо така справа вимагає великої відповідальності, постійних перевірок контролюючих органів та дорогої ліцензії. А виготовлені вручну мікстури кращі, ніж заводські. І набагато дешевші. У комунальній протизастудний засіб "Антигрипін" коштує 13,60 гривень за 10 пакетів. Заводський аналог "Фармацитрон" — 47. Свічки проти геморою "По Масляку" 10 штук — 40,35 гривень, заводські "Реліф" — 60,60 гривень. Також, до прикладу, така потрібна річ, як марганцівка - калію пермагенат - продається тільки у нас. У приватних мережах її продавати не хочуть, бо треба дозволи."

Також комунальні аптеки мають право на торгівлею психотропними препаратами, тут діють пільги для чорнобильців та інвалідів. Більшість закритих аптек - у селі. Зникають вони через неприбутковість. Але саме там вони дуже потрібні.

"Приватні мережі в село не йдуть. Бо це нерентабельно. Там мала купівельна спроможність у людей. Якщо аптека не продає лікарських засобів на 50 тисяч гривень у місяць, то збиткова. У такому випадку структуру потрібно дофінансовувати, а коштів у обласному бюджеті нема. Цим теж пояснюється постійне скорочення мережі."

До порівняння, у Луганській області є 468 комунальних аптек. Усе за рахунок того, що обласна та міська рада підтримують їх програмами, пільгами, приміщеннями. Луганська комунальна мережа увійшла в топ-10 найбільших аптечних мереж України. У Дніпропетровську створено комунальне підприємство "Фармація". На певні види лікарських засобів воно поставило націнку усього 3-4 відсотки. Хоча середня націнка на лікарські засоби в Україні у 2013 році становила 21 відсоток. Там люди стояли у чергах і був великий попит та обіг - тому мережа успішно працює і має прибуток.

"Саме обласна рада несе відповідальність за те, щоби мешканці області були забезпечені доступними і якісними препаратами", - пояснює експерт.

Ціни ж приблизно однакові що в комунальних, що в приватних аптечних установах.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо аптека не продає на 50 тисяч у місяць — вона збиткова" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі