середа, 22 квітня 2015 12:19

У Львові гуманними методоми боротимуться із голубами

У Львові гуманними методоми боротимуться із голубами

Голубів у Львові нарахували утричі більше за норму, через що у місті майже немає горобців та інших птахів. Цю проблему обговорили у Львівській міськраді під час круглого столу під назвою "Екологічний гріх".

У місті нарахували 9-10 тисяч пар голубів при нормі 3-4 тисячі пар, яку вирахували науковці біологічного факультету ЛНУ імені І. Франка. Одна з причин такого "перенаселення" – те, що люди годують голубів, вони розмножуються і витісняють інших птахів. За словами Звенислави Мамчур, завідувачки кафедри екології біологічного факультету університету, голуби переносять близько 90 видів інфекційних хвороб. Людині достатньо вдихнути пилюку, щоб заразитися якось із цих інфекцій. Пташиний послід також завдає шкоди дахам будинків. Тож найбільш прийнятним і гуманним способом зменшити популяцію голубів пані Мамчур вважає припинення підгодовування цих птахів. Вона також наводить приклади, як з проблемою борються в інших країнах: в Італії та Франції їм дають їжу з протизаплідними засобами і забороняють годувати голубів на площах міст. А у Бельгії проводять евтаназію, тобто усипляння птахів, яких розвелося надміру.

Щоб не вдаватися до таких методів, які, крім всього, потребують фінансів, львівські екологи пропонують проводити роз'яснювальну роботу серед людей, аби вони розуміли, що підгодовуючи голубів, забирають у інших видів птахів можливість жити.

Зараз ви читаєте новину «У Львові гуманними методоми боротимуться із голубами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі