середа, 30 травня 2018 12:59

Трагедія у Грибовичах: сміттєва гора тріснула і від неї відкололася брила на 100 тис. кубометрів
10

На найбільше в Україні Грибовицьке звалище біля Львова, яке закрили у 2016-му через загибель чотирьох людей, далі возять сміття. Вночі викопують котловани, які ймовірно наповнюють сміттям, а згодом їх загортають. Наприкінці березня в мережі також з'явились фото, як отруйні стоки із Грибовицького сміттєзвалища стікають у поля та забруднюють підземні води в селах Малехів і Великі Грибовичі Жовківського району. Перед тим санепідемстанція виявила хімію і важкі метали у сільських криницях.

Що сталося

28 травня 2016 року звалище загорілося. Пожежу загасили трохи більше, ніж за добу, але на місці залишились чергові машини надзвичайників на випадок повторного займання. Сміттєва гора тріснула і від неї відкололася брила об'ємом близько 100 тис. кубометрів сміття, яка впала на пожежників. Розпочали пошуки. Наступного дня вдалось дістати з-під завалів тіла рятувальників 28-річного Богдана Юнка, 29-річного Юрія Рудого й 33-річного Андрія Вненкевича. Тіло еколога із ЛКП "Збиранка" Олександра Бутіна, 61 рік, так і не знайшли.

Внаслідок обвалу також прорвало дамби, які стримували токсичні рідкі відходи.

Автор: Ярослав Тимчишин
  Незважаючи на загрозу нового обвалу рятувальники не припиняли пошукову операцію на сміттєзвалищі
Незважаючи на загрозу нового обвалу рятувальники не припиняли пошукову операцію на сміттєзвалищі

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали, як моторошно виглядають сміттєзвалища з висоти польоту птаха

Кого покарали

Після трагедії правоохоронці відкрили кримінальну справу на посадовців львівського комунального підприємства "Збиранка" — директора Богдана Горбаля, його заступника Бориса Плашенка і начальника полігону Олександра Куприча. Їх підозрюють у неналежному використанні звалища. За службову недбалість відкрили справу і проти екс-начальника міського управління ЖКГ Юрія Гольця. У січні торік Львівський апеляційний адміністративний суд визнав протиправною діяльність мера Львова Андрія Садового, бо той вчасно не закрив переповнений полігон. Досі нікого не покарали.

Компенсації рідним

Сім'ї рятувальників, які загинули на Грибовицькому сміттєзвалищі відмовились від позовів про моральну шкоду, оскільки Львівська міська рада виплатила компенсацію, на яку вони погодилися. На вісьмох членів родин загиблих було виділено 4 млн.грн. Кожен член сім'ї отримав приблизно 412 тис. грн із урахуванням податків.

Скандали навколо полігону

У день загибелі рятувальників на позачергову сесію Львівської міськради щодо ситуації у Грибовичах активісти привезли два сміттєвих баки для міського голови Андрія Садового. Вимагали проголосувати за недовіру міському голові, проте голосів не вистачило.

Після закриття Грибовицького полігону у листопаді 2016 року львівське сміття почали розвозити по інших районах та областях. Відходи зі Львова приймали Житомир, Рівне, Луцьк, Дніпро, Коломия, Калуш і Київ. Сміттєвози скидали львівський непотріб де загодно в різних куточках України. Знаходили навіть на території покинутих шахт, в зоологічних заказниках, кар'єрах та в зоні відчуження Чорнобильської АЕС. Зрештою, більшість міст відмовилося приймати львівське сміття, а місцеві активісти почали чергувати на сміттєзвалищах, аби ловити фури, що незаконно скидали непотріб.

У вересні 2016 року в Дніпрі близько 100 осіб перекрили трасу протестуючи проти прийому сміття з Львівської області. За словами протестувальників, через неприємний запах жити поряд з полігоном, куди вивозять відходи зі Львова, стало нестерпно. Згодом, машини зі львівськими номерами активісти обмалювали написами "Львівське сміття їде додому" та "Садовий, привіт з Дніпра".

"Сміттєві каравани" зі Львова доїхали аж до Донеччини. Вночі 16 березня 2017 року 5 фур із сміттям зі Львова затримали у Покровську.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Онкологічний і кардіоцентр мають звітувати по Грибовичах, - хімік

  Мешканці Дніпра передали смс Андрію Садовому
Мешканці Дніпра передали смс Андрію Садовому

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ryanair: 7 нових напрямків для львівського сміття" - жартують у соцмережах

Гори побутових відходів поблизу сміттєвих контейнерів почали з'являтись у місті з вересня 2016 року. У мерії у всьому звинувачували перевізників.

В негоду пакети з сміттям підхоплювали за собою потоки дощової води та розносили вулицями. Сміття забивало каналізаційні стоки. Ситуація погіршувалась. У березні в місті залишалися переповненими 25% сміттєвих майданчиків. В травні ця цифра зросла до 40%.

На багатьох вулицях за сміттям не було видно контейнерів. Гори відходів розтягнулися на десятки метрів у довжину. Протягом травня-червня містом прокотилася хвиля стихійних протестів. Доведені до відчаю львів'яни почали перекривати вулиці барикадами зі сміття. У місті говорили про надзвичайний стан.

  Сміттєвий «монстр» захопив Львів
Сміттєвий «монстр» захопив Львів
  Львівське сміття попливло вулицями
Львівське сміття попливло вулицями

В червні 2017 року кожного дня у Львові назбирувалось 500-600 тонн відходів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Чому досі ніхто не зробив аналіз по бактеріях на Грибовицькому сміттєзвалищі?" - адвокат Галина Янко

Тривала антисанітарія в місті могла спричинити епідемію тифу й холери, попереджала в.о.міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

12 червня мер Львова Андрій Садовий закликав оголосити місто зоною надзвичайної екологічної ситуації. Заявив, що отримав 229 відмов на свої 495 звернень до обласних та місцевих органів влади прийняти львівське сміття.

Автор: Валерій Шмаков
  Розглядалась можливість евакуації з міста усіх дітей
Розглядалась можливість евакуації з міста усіх дітей

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грибовицький завал Садового

Вивезенням сміття почала займатись замість міської ради обласна адміністрація. З міського бюджету за це платять 300 млн грн на рік. У липні 2017-го місто очистили. Відходи приймали 8 міст області.

Із озера-відстійника біля звалища упродовж 2017-го незаконно вивозять кислі гудрони, які вважаються цінним ресурсом: з тонни можна отримати 600 кг рідкого палива чи 230 кг гіпсу. Перед забором гудрони розігрівають. При цьому, в Україні немає можливостей їх переробляти.

  З Грибовицького сміттєзвалища продовжують красти гудрони
З Грибовицького сміттєзвалища продовжують красти гудрони

Рішення проблеми

За рекультивацію Грибовицького звалища взялася французька фірма "Еджіс". Проект упорядкування полігону мають представити цьогоріч восени. Також компанія запропонувала Львову звести сміттєпереробний завод. Питання щодо закриття сміттєзвалища й будівництва цього заводу у Львові підіймалося неодноразово з кінця 1990-х років. Але міська рада відмовила 43 підприємствам з 14 країн світу.

Для рекультивації на полігон уже навезли землі. Торік мали укріпити дамбу. У ній з'явилися тріщини, інфільтрати почали протікати у підземні води, річки. У межах кілометра тече річка Малехівка, яка впадає у Західний Буг.

Запуск станції, яка мали б очищувати води, що стікають зі смітника, львівська міськрада анонсувала у вересні 2017-го. Та досі цього не зробили.

Найбільше львівського сміття продовжують возити на сміттєзвалище міста Миколаїв, що розташоване в піщаному кар'єрі за 40 км від Львова. Місцеві мешканці перекривали рух вантажівкам, завертали фури із львівським сміттям. Однак його потік не зменшувався. Зараз там проводять рекультивацію, аби звозити ще більше львівського сміття. Місцеві в її ефективність не вірять.

Львівський полігон твердих побутових відходів функціонував з 1960 року. Займає площу більше 33 га. До 1990 року на полігон вивозилися також і промислові відходи підприємств Львова.

Зараз ви читаєте новину «Трагедія у Грибовичах: сміттєва гора тріснула і від неї відкололася брила на 100 тис. кубометрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі