субота, 17 травня 2014 16:10

Сільський гончар вчив Ольгу Богомолець ліпити горщики
26

Фото: Олена Власова

У суботу біля обласного краєзнавчого музею у Рівному перехожих безкоштовно частують медовухою, навчають кувати залізо та ткати пояси-крайки на дерев'яних верстатах. 17 травня у місті проходить щорічний ярмарок Музейні гостини – цього разу з'їхалося майже 300 майстрів з усієї країни.

Алеї навколо музею та двір заставлені наметами. Деякі народні умільці позаймали кращі місця ще з ночі. Першими приїхали майстри по дереву та вовні із Закарпаття та Івано-Франківщини. Поруч розкладають свої вироби ковалі, вишивальниці, художники, майстри соломоплетіння, писанкарі, теслі та склодуви.

Ткалі з райцентру Радивилів із самого ранку сидять за верстатами. Торік вони першими в Україні відновили технологію надтонкої тканини "серпанок", з якої в давнину робили святкове жіноче вбрання. Востаннє серпанок ткали на початку минулого століття на Поліссі.

"Важка праця, бо треба цілими днями просидіти за верстатом і при цьому не втрачати уваги. А щоб заправити ткацький станок, потрібно витратити ще цілу добу. Зате одну крайку можу виткати за кілька годин, - показує свою роботу Наталія Пуха. – Приємно бачити, що сучасна молодь вже більше цікавиться народними ремеслами, ніж 10 років тому. Часто дівчата самі підходять і просяться сісти на верстат, хочуть навчитися ткати".

"А я сам вирішив змінити професію - з учителя історії на коваля. Навчаюся всього кілька місяців, але твердо рішив стати майстром, - крутить у руках тяжкий молот хмельничанин Віктор Рибачок. – Для когось ніж – то просто зброя, а для мене – мистецтво. Люблю їздити на етнофестивалі і спостерігати за роботою майстрів. На коваля спеціально приїхав навчатися у Рівне, тут хороші спеціалісти. Нас у групі більше десятка, є навіть один хлопець зі Слов'янська - так він українською балакає краще, ніж я. Торік на фестивалі ковалів у Рівному я познайомився з відомим голандським майстром Хуубом Сенсеном. Він робив із заліза просто неймовірні речі, це і допомогло мені визначитися".

Цього разу до Рівного на ярмарок майстрів завітала відомий лікар Ольга Богомолець. Вона з цікавістю спостерігає за майстер-класом Віктора Андрощука – гончара з райцентру Березне. Чоловік бере шматок глини та місить її у руках, щоб вибити повітря. За кілька хвилин робить на гончарному колі невеликий горщик. Запрошує спробувати свої сили усіх бажаючих.

"А оце мій символ Ворон – мудрий птах-довгожитель. Люблю ліпити його у кумедному вигляді, лапи йому роблю з мотузок. Гончар – то найдревніша професія на планеті. Бог першим взяв глину і зліпив з неї людину. Я своїм ремеслом займаюся понад 20 років, - сміється Віктор Андрощук. – Цього року виліпив і привіз на ярмарок "золоті батони" – люди дивляться і регочуть, але поки не купують".

На ярмарку пропонують сувеніри на будь-який смак та гаманець – від десяти гривень за льняну обкладинку для паспорта з тризубом до 3-х тисяч за ексклюзивну вишиванку. Глиняні горщики коштують від 60 гривень, бавовняні та солом'яні сумки, картини, бісерні намиста – від сотні.

"Перші Гостини ми провели у 17 травня 1992-ого року. Тоді вдалося зібрати лишень кількадесят майстрів та сотню відвідувачів. А нині до нас приїжджають сотні майстрів та приходять тисячі гостей – щороку їх тільки більшає. Завтра, 18 травня, по всьому світу відзначатимуть День музеїв", - розповідає директор обласного музею Олександр Булига.

"А я відвідую Музейні гостини уже 15 років поспіль. На моїй пам'яті у цей день ще ніколи дощу не було, а завжди стоїть хороша погода. Люблю це свято і чекаю його з нетерпінням – приходжу подивиться роботи майстрів та послухати музик", - каже міський голова Рівного Володимир Хомко. Вітається з губернатором Сергієм Рибачком, який прийшов із маленькою донькою.

Музейні гостини триватимуть до вечора, майстри почнуть збиратися додому після 17-ої години.

Зараз ви читаєте новину «Сільський гончар вчив Ольгу Богомолець ліпити горщики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі