пʼятниця, 03 березня 2023 04:28

Спецтема: Війна Росії проти України

Російська влада фінансувала катівні в Херсонській області

Російська влада фінансувала катівні в Херсонській області
Камери для катувань на Херсонщині були продумані російською владою. Фото: Новинарня

Російська влада фінансувала тортури і катівні в Херсонській області.

У камерах ув'язнених били, використовували проти них електричний струм, опускали голову у воду, не даючи дихати, а також змушували вчити і декламувати проросійські гасла, вірші та пісні, пише The Guardian з посиланням на висновки міжнародної групи юристів Mobile Justice Team, яка допомагає українській владі розслідувати воєнні злочини РФ.

Експерти посилаються на свідчення понад тисячі місцевих жителів та результати дослідження 20 камер для катувань у Херсоні. Цими камерами для катувань, як стверджується, керували співробітники ФСБ, ФСВП і місцеві жителі, які співпрацювали з російською владою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Криваві малолітки, закатований антиквар і грузинські кілери: які жахи в 1990-х пережила духовна столиця України

"Масові тортури, фінансовані російською державою, не випадкові, а є частиною ретельно продуманого плану з чіткою метою – знищити українську національну та культурну ідентичність", – заявив керівник групи Вейн Джордаш.

За час окупації в Херсоні зникли безвісти близько 400 людей, деякі з них загинули у в'язницях.

"У нас є свідчення про те, що тіла людей виносили із в'язниць у чорних пакетах", – сказав він.

Українська влада неодноразово повідомляла про виявлені камери для катувань на звільнених від російської окупації територіях, в тому числі і в Херсонській області, а також знайдені тіла жертв катувань.

Кремль "категорично відкидає будь-які звинувачення у катуваннях і вбивствах цивільних.

Під час окупації Херсона росіяни зробили катівні у будівлях ізолятора тимчасового тримання, слідчому ізоляторі й в одному з райвідділів поліції.

Зараз ви читаєте новину «Російська влада фінансувала катівні в Херсонській області». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі