пʼятниця, 06 квітня 2018 17:49

Паски, м'ясо та яйця: скільки українцям коштуватиме відсвяткувати Великдень
6

На Великдень українці на святковий стіл витратять від 500 грн
Фото: Анна Орел
На Великдень українці на святковий стіл витратять від 500 грн
На Великдень українці на святковий стіл витратять від 500 грн
На Великдень українці на святковий стіл витратять від 500 грн
На Великдень українці на святковий стіл витратять від 500 грн

На Великдень українці на святковий стіл витратять від 500 грн. У Черкасах найпопулярніші півкілограмові паски в середньому коштують 25-30 грн, кілограм свинини від 130 грн, десяток яєць - 25 грн.

"На свято приїдуть діти, тому стіл маю гарний накрити. Запланувала 13 страв. На продукти витратила не менше тисячі гривень. Купувала сир, ковбаси, яйця, овочі, трохи м'яса. Паски цього року не пектиму, бо уже купила дві", - каже Людмила Яценко із Сміли Черкаської області.

Все частіше черкащани віддають перевагу паскам з магазину. Через велику ціну м'ясо беруть менше. У свято попитом користуються молочні продукти: за кілограм сиру доведеться віддати 60 грн, півлітра сметани коштує 30 грн, а літра молока - 15 грн, 200 г. вершкового масла обійдеться в 30 грн, домашня ковбаса в середньому коштуватиме 80 грн за кілограм.

"Усе дуже дороге, а попереду ще поминальні дні, тому святкувати будемо скромно. М'ясо замінимо рибою. Огірки, помідори та ковбаси купувати не будемо. У мене батьки в селі живуть - більше продуктів будуть домашніми: яйця, курочка, овочі. Планую витратити не більше 500 грн. Паски пекти буду сама, бо не люблю з магазину. Домашні смачніші й запашніші", - розповідає черкащанка Інна Альбоща.

За словами продавців з Черкаського центрального ринку, людей на базарі дуже мало, продуктів купляють небагато.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Погода на Великдень: синоптик дала прогноз

"Сама вирощую свиней і продаю м'ясо. Найчастіше замовляють ошийок і підчеревину по 140 грн, стали менше куплять сало. Зазвичай майже все розкуповували. Зараз стою півдня майже нічого не продала. Великдень через 2 дні, але базар пустий. Розумію людей, бо й сама економлю, купила пасочку одну за 65 грн, трошки яєць, капустину на голубці та залишила собі кусочок м'яса на котлети",- говорить продавець Любов Басараб.

У супермаркетах в центрі міста стоять до кас черги. Люди купують паски та яйця.

Незамінний атрибут Великодня — освячений кошик з продуктами. Але не всі продукти можна класти до кошика. До церкви у кошиках несуть продукти, від яких люди відмовлялися під час Великого посту. Тому освячувати потрібно тільки те, чого не їли протягом останніх семи тижнів. Освячену їжу не можна викидати. Її потрібно з'їсти за великоднім столом, поділитися з родичами і сусідами або роздати нужденним.

Зараз ви читаєте новину «Паски, м'ясо та яйця: скільки українцям коштуватиме відсвяткувати Великдень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі