пʼятниця, 19 серпня 2022 07:35

Спецтема: Війна Росії проти України

Окупанти готують на ЗАЕС теракт під українським прапором – ISW

Окупанти готують на ЗАЕС теракт під українським прапором – ISW
Росіяни розмістили військову техніку прямо біля ядерного реактора станції. Фото: ЗАЕС

Міністерство оборони Російської Федерації, імовірно, намагається створити інформаційне тло для майбутніх "операцій під чужим прапором" на Запорізькій атомній електростанції.

Росія готує операцію, щоб звинуватити Україну в атаці на найбільший ядерний об'єкт в Європі, сказано у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) за 18 серпня.

"Напередодні командувач військами радіаційного, хімічного та біологічного захисту Росії генерал-лейтенант Ігор Кирилов заявив, що українські сили нібито готуються до провокації на Запорізькій АЕС і що провокація повинна збігтися із приїздом в Україну генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша", – ідеться в повідомленні.

Кирилов звинуватив українські сили в підготовці цієї провокації проти Росії. Мовляв, Київ прагне звинуватити РФ у ядерній катастрофі, створивши навколо АЕС зону відчуження у 30 км.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уперше з початку липня окупанти не заявляли про захоплення нових територій

"Брифінг Кирилова збігається з повідомленнями про те, що російська влада заборонила працівникам російських АЕС виходити на роботу 19 серпня", – додають аналітики.

В ISW також звернули увагу на кадри про розміщення окупантами військової техніки поблизу ядерного реактора АЕС, які просочилися з території станції.

"Російські сили створюють умови для провокації на станції, щоб змістити інформаційний наратив. Щоб звинуватити Україну в майбутніх операціях на території АЕС", – вважають американські експерти.

Раніше ГУР Міноборони повідомляло, що 19 серпня російські терористи готують провокацію на ЗАЕС. Окупанти оголосили несподіваний "вихідний" на станції.

Минулої неділі російські окупанти обстріляли ЗАЕС, загинув працівник станції. Двоє мешканців Енергодара отримали поранення.

Перед цим стріляли у високовольтну лінію зв'язку трансформатора станції. Потім обстріляли станцію. Один із прильотів був біля енергоблока, де встановлений ядерний реактор.

Зараз ви читаєте новину «Окупанти готують на ЗАЕС теракт під українським прапором – ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі