вівторок, 18 квітня 2017 04:12

Гуртожиток продали разом з людьми

Автор: i-vin.info
  Жителі гуртожитку мітингують біля міської ради восени
Жителі гуртожитку мітингують біля міської ради восени

У Вінниці 9-поверхівку по вулиці Немирівське шосе, 10 продали разом із мешканцями. Аби людей не виселяли, їм запропонували викупити свої кімнати.

"Гуртожиток належав автошколі - ДОСААФу. Але поселяли туди людей з різних підприємств по договору оренди. Майже 30 відсотків жителів мають прописки в гуртожитку, - говорить Gazeta.ua жителька Ірина Плаксіна. - Гуртожиток зробили збитковим. ДОСААФ вирішив його продати. Про це повідомили нас. Почали просити, щоб нам виставили адекватну ціну. Збирали підписи людей. Ходили до керівника ДОСААФу. У відповідь сказав: люди добрі, з вами гратися не буду. А за 3 дні продав гуртожиток разом з людьми".

Гуртожиток продали за 1 млн 300 тис. грн 2005-го. Власником став керівник донецької фірми "Кепітл Інвест", який зараз знаходиться в розшуку СБУ за підозрою у сприянні тероризму.

"Приїхали нові власники. Пригрозили відключити світло, воду, тепло. Поселили свого коменданта. Ми його вигнали разом з речами. Поставили своїх чергових. Тільки хтось на чужих машинах приїздив, всі вибігали хто з чим – сковорідкою, ломами, лопатами, - говорить жінка. – Новий власник ніби не знав, що купляв гуртожиток з людьми. Запропонував викупити кімнати. За 4600 гривень за кожний квадратний метр. Ні один банк не погодився нам надати кредит. З того часу почалася судова тяганина".

На будівлі гуртожитку висить банер з написом: "Гуртожиток разом із людьми міська влада продала донецькому сепаратисту! Ганьба!".

У гуртожитку мешкає 96 сімей. Серед них інваліди, матері-одиночки, пенсіонери. Почали судитися з донецькою фірмою. Просили допомоги у міської ради.

"Гуртожитки, які будувалися на кошти держав, але були відчужені 10-20 років тому, підлягають поверненню у комунальну власність. Ми маємо доказати, що ми там проживаємо більше 5 років. Врешті ми сплачували комунальні послуги. Є докази. За свої гроші поміняли водопровід, каналізацію, вікна, електропроводку. Зараз нам необхідно укласти окремі угоди з РЕМом, тепломережами для кожної сім'ї аби могли отримувати субсидію. У цьому має допомогти міська влада. Далі треба судитися по набуттю права власності".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вінничани судяться з екс-головою облради за власні квартири

Верховна Рада дозволила громадянам безкоштовно приватизувати приміщення гуртожитків, в яких вони мешкають понад п'ять років. Таке право отримують ті, хто проживає в окремих житлових приміщеннях та якщо їхні гуртожитки знаходяться у власності об'єднаних територіальних громад.

Є ще одна умова: мешканець гуртожитку або його сім'я мали бути вселені на підставі спеціального ордера і проживати в ньому за договором найму жилого приміщення.

Зараз ви читаєте новину «Гуртожиток продали разом з людьми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі