понеділок, 09 липня 2018 12:14

На Харківщині влаштували ядерний вибух

На Харківщині влаштували ядерний вибух
Ядерним вибухом хотіли забити свердловину. Фото: Wikimapia

Перший в Україні підземний ядерний вибух провели 9 липня 1972 року біля села Хрестище на Харківщині.

За 2 роки до цього у Харківській області відкрили поклади природного газу об'ємом 300 млрд кубометрів. 1971-го газ вирвався назовні.

Жителів навколишніх селищ попередили - не вмикати світло, не курити, хати не опалювати. Наступної доби вирішили підпалити струмінь палива, щоб не стався вибух.

Вчені вирішили спробувати експериментальний метод, щоб погасити стовп вогню. Провести ядерний вибух, який засипав би свердловину. Проект назвали "Факел". Провели його у селі Першотравневе Красноградського району Харківської області.

Наказ про проведення операції підписали генсек КПРС Леонід Брєжнєв та голова уряду Олексій Косигін. Місцевість навколо факела охороняли війська КДБ і підрозділи МВС СРСР з Москви. Жодну військову частину з України не задіяли. Підготовка до вибуху тривала 4 місяці. Біля газового фонтану пробурили свердловину та помістили ядерний вибуховий пристрій.

Вранці жителів навколишніх сіл евакуювали автобусами за 5 км від місця вибуху.

"Ми сиділи там коло школи, там лавки були. І воно так назад, а потім вперед, а потім знов назад - такий поштовх був. Всі побачили, як піднялася вгору хмара чорна, стовбур високо-високо, і пішов туди в сторону", розповідає жителька села Хрестище Наталя Таран.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Донбасу загрожує радіаційна катастрофа

Від вибуху у будинках повилітали шибки, ударна хвиля зруйнувала стіни будинків.

Повернутися селянам дозволили за 2 години після вибуху.

Експеримент не був успішним. Закрити викид газу за допомогою вибуху не вдалося. У майбутньому його закопали.

Жителі навколишніх селищ почали вимагати особливий статус. Тоді влада приховувала, що від вибуху постраждали люди. Журналісти розповідають, що ледь не всі жителі села Хрестищі померли від онкологічних захворювань.

Генеральна асамблея ООН затвердила 26 квітня - Міжнародним днем пам'яті Чорнобиля. Це сталося 21 грудня 1995 року на пропозицію української делегації. Аварію на ЧАЕС визнали найбільшою техногенною катастрофою за всю історію ядерної енергетики у світі. Вона змінила радіаційну обстановку, екологію, долі людей у всьому світі.

Зараз ви читаєте новину «На Харківщині влаштували ядерний вибух». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі