субота, 15 червня 2019 15:30

У Рось вилилося понад 700 літрів хімікатів

У селі Збаржівка Погребищенського району Вінниччини 9 червня о 5:00 перекинувся мікроавтобус із майже 1,7 т хімікатів для обробітку сільськогосподарських культур. Були у каністрах. Понад 700 л витекло у ставок — притоку річки Рось. За те-

чією шкідливі речовини пішли у бік Білої Церкви. Пізно ввечері у місті відключили водопостачання. Також воду перекрили в райцентрі Умань Черкаської області.

Нітрати перевозили люди, які їх викрали у фермерів Козятинського та Липовецького районів Вінниччини, встановили у поліції. Злочинців шукають.

— Хімікати викрали о третій ранку. Тікаючи, злочинці не впоралися з керуванням і з'їхали у ставок. Автобус загорівся. Ми не впевнені, що через аварію. Можливо, його підпалили самі втікачі. Замітали сліди, — говорить речниця обласної поліції Вінницької області Анна Олійник. — Зняли з автобуса номерні знаки. Заздалегідь спиляли номери на кузові. Не виключено, що транспорт крадений.

У соцмережах поширили новину про екологічне лихо. У Білій Церкві заборонили купатися в річці Рось, ловити рибу.

— Інсектицид, що потрапив у воду — одна з найсильніших сумішей, якою обробляють рослини. Захищають від комах, що можуть знищити урожай. Зберігання подібних речовин шкідливе для здоров'я. Транспортують у захисному одязі, — говорить біохімік 30-річна Анастасія Спаська. — Дихати біля ставка, де розлилася отрута, не можна. Загине риба і навіть рослинність на березі водойми.

— Така вода може отруїти населення та викликати алергічну реакцію. Тому і заборонили купатися та припинили водопостачання, — говорить завідувач відділу профілактики неінфекційних захворювань Білоцерківського лабораторного центру МОЗ України Сергій Тимошенко. — Явище тимчасове. Річка розчиняє отруйні речовини. Небезпечною вода буде кілька діб. Хімікати не потрапили в ґрунтові води, тому вода у криницях безпечна.

Місце аварії загородили маркувальною стрічкою, встановили попереджувальні знаки. Людей попередили про отруєння водойми. Три дні селянам підвозили питну воду. Робили аналіз води у криницях.

Попри відключення води у деяких районах Білої Церкви наступного дня до 12 год. вона ще текла з кранів. Зокрема на Таращанському масиві та Критому ринку, на вул. Павліченко, Василя Симоненка. Це залишки чистої води, запевнили комунальники.

На сайті міської ради виклали матеріал з інформацією про міські колодязі з безпечною питною водою. Їх у Білій Церкві 280. Поблизу них стояли черги із 20–30 людей. Містяни скаржилися, що частина колодязів закрита на ключ.

— Усі школи і дитячі садки у нас закриті за розпорядженням міського голови. На скільки — невідомо, — говорить начальник відділу освіти Юрій Петрик, 53 роки. — Завтра у Білій Церкві — зовнішнє незалежне оцінювання. Перебої з водопостачанням його не зірвуть. У нас достатньо запасів питної та технічної води.

10 червня на подвір'ї Білоцерківської міської лікарні №1 жінки у білих халатах носять воду. Одні відрами, інші трилітровими банками.

— Поки дотягну, то очі вилазять. Носять лише санітари. Тягаємо у стаціонар і поліклініку, — скаржиться санітарка Наталія. Прізвище не називає. Стала перепочити біля двох пластикових відер. У неї коротко стрижене каштанове волосся. — Воду вперше привезли сьогодні близько 12:00 у діжці на тисячу літрів. Я такого бєспредєла ще не бачила. Про нітрати сказали ще учора. Хіба за цей час не можна було набрати води?

Воду розвозили автоцистернами у всі райони міста. Загалом було 11 пунктів. Розливали безплатно. У мікрорайоні Гайок стоїмо біля будинку №4. Туди приїхала машина з водою. Мешканці підходять з п'ятилітровими пластиковими пляшками.

— Привіз дві тонни води. Перед цим відвіз машину на Леваневського. Закінчиться ця партія — поїдемо набирати ще із відстійників Білоцерківводи, — каже водій автоцистерни. Не називається.

Навпроти — кіоск із вивіскою "Мазепинська вода". На білому аркуші від руки написано ціну за літр: "1 грн 80 коп.". У продавчині 62-річної Ольги Костянтинівни — помаранчеві брови.

— Як приїхала цистерна з водоканалу, то люди поперли туди. Не знають, що пити ту воду не можна, вона ж брудна, — говорить. — Покупців сьогодні вдвічі більше, ніж завжди. Була тонна води і вже майже не лишилося. Люди налякані. Не знають, на скільки вимкнули воду. Ще і колодязів на районі немає.

На центральному пляжі річки Рось загорає лише двоє людей. Кажуть, що рятувальники заборонили купатися. Сидять під парасолею навпроти туристичного корабля "Юр'єв".

— Люди зранку приходили на пляж, але ми попереджаємо, що купатися не можна. Риба жива, оно видно, як плаває. Отрути у воду потрапило небагато. До того ж від нас до місця аварії 70 кілометрів. На шляху — три водосховища. Воно все розчиниться у воді, — розповідає 59-річний Володимир Шутий, начальник рятувально-водолазної станції Білої Церкви.

У супермаркетах люди скуповують воду. У магазині "АТБ" на Ярослава Мудрого, 3 — майже дві сотні покупців. Полиці, де були п'ятилітрові пляшки з водою — пусті.

— Не встигаю виставляти товар. Тільки заставив полицю — через п'ять хвилин уже все вигребли. На складі води вже немає. Кажуть, у дорозі, — говорить 55-річний Володимир Дорошко, вантажник.

— Воду для аналізу взяли у трьох місцях. На кордоні Вінницької та Київської областей, де збаржівський ставок втікає в річку Рось, у селищі Борщагівка Погребищенського району та у водоймі, де перекинувся автобус, — говорить перший заступник голови Київської облдержадміністрації Андрій Гижко, 41 рік. — Перевищення рівня шкідливих сполук у воді виявили лише в селі Збаржівка. Решта аналізів не показали перевищення граничної норми. На сьогодні у водоймі не виявили мертвої риби. Хоча це можливо через підвищення температури й нестачі кисню.

За рішенням білоцерківської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 10 червня о 20:00 відновили водопостачання.

Слідчий відділ Погребищенського відділення поліції відкрив кримінальне провадження за порушення правил охорони вод. За такий злочин передбачено до п'яти років обмеження волі.

Зараз ви читаєте новину «У Рось вилилося понад 700 літрів хімікатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають