субота, 27 квітня 2019 23:24

У районі за Володимира Зеленського проголосували 28 032 виборці

21 квітня в Україні пройшов другий тур президентських виборів. Полтавський район віддав 81,71% голосів за шоумена Володимира Зеленського, чинний президент Петро Порошенко набрав 15,95%. Зіпсували 706 бюлетенів.

У списку виборців було 52 123 людини. Проголосували 33 790. За Володимира Зеленського — 28 032 особи. Петра Порошенка підтримали 5098 виборців.

О 10:00 у будинку культури села Супрунівка на виборчій дільниці черги немає, але й не порожньо. У багатьох у руках верба — люди святкують Вербну неділю. На лаві біля дільниці сидить худорлява 19-річна Карата. Мне в руках букет зеленого віття.

— Мама й тьотя пішли голосувати, потім ідемо в церкву. Я віддам голос пізніше. Очікую, що оберуть молодого президента. Хочу свободи для народа, — говорить Карата.

Сивий із пишними вусами 66-річний Василь Лаленко йде на дільницю впевненим кроком. За кілька секунд виходить із кабіни для голосування.

— Завжди хожу на вибори. Хочу, щоб не пустили москаля в Україну. Я — за курс в Європу. Голосував однаково в обох турах, — говорить.

На цій дільниці з 1960 зареєстрованих виборців проголосували 1295. Навпроти клубу — ще одна, в коридорі школи. Тут голосують мешканці кількох вулиць Супрунівки та села Шостаки. На шкільному подвір'ї гуляють батьки з дітьми. Протягом дня з 1552 проголосували 996 ­людей.

У сільському клубі Гожулів опівдні людно. У просторій залі до столів, де видають бюлетені, стає черга. За день проголосували 1506 із 2368 виборців. Приходять родинами. 37-річна Тетяна Муспан у червоній жилетці, тримає на руках малого сина.

— Хочеться благополуччя. Можливо, нашим дітям буде краще, — каже Тетяна. — Зараз не бачу вобщє нічого хорошого. За 20 лєт супружеской жизні зараз найважче. Ніколи не було потреби ні в субсидіях, ні в чому. А зараз, хоч і працюємо, та багато не вистачає.

На сходах гомонить молодь. Білявка з двома заплетеними косами 22-річна Аліна Омельяненко — член виборчої комісії.

— Ми з чоловіком уперше таким займаємося. Хочемо бачити голосування на власні очі, — пояснює Аліна. — У першому турі не змогла голосувати. Прописана в Зінькові, через хворобу дитини не мала змоги поїхати. Тепер взяла відкріпний талон, проголосувала в Гожулах.

З дільниці виходить 81-річний Іван Максимович. Зупиняється поговорити із громадським спостерігачем. Каже, серед кандидатів у другому турі не бачив достойних.

— Я думаю, що Зеленський побідить. Но я ні за кого не голосував, — махає рукою.

У селі Чорноглазівка дільниця розташована в клубі на вул. Перемоги, 1Ж. Тут голосують мешканці Чорноглазівки, Бершацького, Глухового, Долини, Макарцівки, Носівки, Трирогового. Зареєстровані 500 виборців. Проголосували 312.

Перед входом у світло-зелену одноповерхову будівлю — лавка в затінку. Там сидять двоє людей.

— У нас вибори всігда проходять ­спокійно, — каже 62-річна Людмила Олексіївна. — Це добре, що в людей є можливість обирати. Я не була розчарована результатами виборів 2014-го. Вважаю, Порошенку треба дать можливість закінчити те, що розпочав. А єслі побідить Зеленський, буде погано. Но терпітимемо, куди ж діваться.

У Пальчиківському сільському клубі голосують мешканці дев'яти сіл — Бугаївки, Витівки, Гутирівки, Карпусів, Келебердівки, Косточків, Пальчиківки, Уманцівки, Циганського. У другому турі прийшли 738 ­людей.

Велика двоповерхова будівля оздоблена світлою плиткою. Від ґанку до дороги тягнеться алея. Зупиняється синій рейсовий мікроавтобус. Пасажири — мешканці Карпусів.

— Я розщитую на зміни. Щоб добавили пенсії хоч трошки. Або за газ ціну скинули. Я в холоді сижу, і сплю даже в фуфайці. В мене 1497 гривень пенсії. Син похоронив дружину й повернувся до мене жити. Працює без оформлення, тому субсидії не дають, — розповідає на ходу 62-річна Надія Євтух із Карпусів. — Пенсії хватає заплатити за газ і електрику. А ще не розрахувалася по двох кредитах — брала на лікування, коли захворіла.

В актовій залі клубу просторо. Члени виборчої комісії всміхаються. На столі в голови — ваза з трьома букетами.

— Сьогодні у двох виборців день народження. Вітатимемо іменинників квітами. А ще є Валерій Бурлака з Пальчиківки. Йому виповнюється 18 років, уперше робитиме вибір. Приготували йому квіти. Завжди відзначаємо тих, хто голосує вперше, — розповідає голова виборчої комісії Наталія Шимко, 36 років. — У нас 14 членів комісії і 1293 людини, які голосують. Ми самі перевіряємо дати народження виборців, знаходимо іменинників.

Перед входом у двоповерхову школу в селі Абазівка розмовляють два хлопці й дівчина. Побачивши кореспондента, розходяться. Залишається 25-річний Олександр, високий із коротко стриженим світлим волоссям.

— Голосую втретє. Прийшов із настроєм шото помінять в Україні. Може, стане кращою медицина, шкільна реформа. Нехай пенсії будуть достойні, — каже. — Попередня влада обіцяла й нічого не робила. Найгірше — війна, мізерні пенсії. Не жизнь, а виживаніє.

Дільниця розташована в коридорі. Сюди йдуть виборці із Лавриків, Рожаївки, Соломахівки та Червоної Долини. Облаштували чотири кабінки для голосування. У центрі — дві великі прозорі скриньки. Видно, що майже всі позначки в бюлетенях — за Володимира Зеленського. За нього тут віддали голоси майже 85%. Прийшли 850 виборців з 1287 зареєстрованих.

У Судіївському будинку культури, крім місцевих, голосували люди із Шевченків. На дільниці прохолодно. Людей небагато. На столі голови комісії — ваза з нарцисами й оберемок зеленої верби.

— Квіти подарували місцеві мешканці, для яких вибори — свято. Освячену вербу принесли після служби в церкві. Голосують мало. За половину дня близько 400 осіб із 1056 зареєстрованих, — каже голова комісії Юлія Сухорабенко, 38 років. — Переважно йдуть одні й ті ж. Дехто навіть запрошень не брав. Це їхнє особисте переконання — ніколи не голосувати.

На цій дільниці проголосували 707 виборців — на 13 менше, ніж у першому турі.

Головна окраса дільниці у Мачухах — три старі вишиті рушники, що почепили на кабінки для голосування.

— Ці рушники зберігаються у сільській бібліотеці, — розповідає голова комісії Наталія Михайлик, 58 років. — Явка в нас висока, понад 60 відсотків. Порівняно з першим туром, зранку проголосували більше людей.

Я працюю на виборах не перший рік. Пригадую, як обирали Ющенка. Тоді люди за вікнами стояли, доки ми рахували, переймалися результатами. Просили знайомих членів комісії показати щось, озвучити цифри. Доходило до серйозних суперечок між прихильниками різних кандидатів. Зараз спокійно реагують, поважають вибір інших.

На відміну від першого туру виборів, на сільських дільницях було менше спостерігачів. Подекуди не реєструвався жоден. Голови комісій вважають, що так земляки висловлюють довіру одне до ­одного.

Зараз ви читаєте новину «У районі за Володимира Зеленського проголосували 28 032 виборці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають