субота, 22 червня 2019 15:36

Максим Сліпенький надихався аміаку і впав у кому

Автор: ФОТО із соцальної мережі ”фейсбук”
  Максим Сліпенький пішов добровольцем у зону АТО під час першої хвилі мобілізації у 2014 році. Прослужив близько півтора року. Після повернення додому влаштувався водієм на птахофабрику у Ладижині. Зараз перебуває у лікарні у важкому стані. Медики не дають обнадійливих прогнозів
Максим Сліпенький пішов добровольцем у зону АТО під час першої хвилі мобілізації у 2014 році. Прослужив близько півтора року. Після повернення додому влаштувався водієм на птахофабрику у Ладижині. Зараз перебуває у лікарні у важкому стані. Медики не дають обнадійливих прогнозів

Із 10 червня перебуває у комі 37-річний Максим Сліпенький з Іллінців. Впав у яму з відходами на території підприємства ­"Вінницька птахофабрика" у Ладижині. Почав задихатися від аміаку, яким обробляють курячі рештки. Знепритомнів. Довго був без кисню.

Чоловік працює на фабриці водієм останні два роки.

— Того дня колега Максима скидав прострочену курятину в яму. В нього випала монтіровка. Нахилився і раптом звалився вниз. Почав кричати, бо в ямі тхне кислотою і аміаком. Ними обробляють курячі рештки, аби не гнили, — говорить колишня дружина потерпілого Юлія Курман-Колодій, 40 років. — Максим одним із перших кинувся до нього. Почав діставати. Але колега знепритомнів і потягнув його за собою до ями. Збігалися інші водії. Першим витягнули того чоловіка. А мій був внизу далі. Боялися його діставати, бо не хотіли ризикувати життям. Максим 10 хвилин пробув без кисню. Дуже постраждав головний мозок. Коли його таки якось витягнули, то був непритомний. Впав у кому.

Постраждалого доправили до ­Вінницької обласної лікарні ім. Миколи Пирогова. 17 червня зробили операцію. Вставили трахеостому — трубку для дихання. 13 червня вийшов з коми на декілька годин. Потім знову впав у неї.

— Токсична енцефалопатія (ураження головного мозку хімічними речовинами. — Газета). І вже не зарадити тут відмовками про порушення техніки безпеки на підприємстві, — веде далі Юлія. — Керівництво фабрики наполегливо ховає сліди злочину. Бо чому тоді основний аналіз організму проводився не в день відкриття кримінального впровадження, а через дві доби? Тоді, коли основні отруювачі вже були ­практично знищені численними крапельницями. Злочин ­розслідують односторонньо та поверхнево. Всі аргументи піддаються сумнівам. ­Непохитним свідком є лише врятований Максом чоловік.

— Брат у дуже критичному стані, — говорить сестра потерпілого Ольга Бурдейна. — Лікарі озвучують погані прогнози. Представники птахофабрики дали 22 тисячі гривень на лікування.

Гостра токсична інтоксикація може призводити до смерті, каже лікар-анестезіолог Василь Коваль, 45 років:

— Вона виникає при важкому ураженні клітин головного мозку за короткий проміжок часу. Симптоми залежать від нейротоксинів і того, наскільки інтенсивно вони діють. Можлива просто ейфорія. Але й судоми, кома та смерть. Якщо одразу пролікувати хворого, то з ускладнень можливі гепатит, цироз і цукровий діабет. Без втручання спеціалістів найчастіше настає смерть.

Максим Сліпенький народився в Іллінцях. Останнім часом жив у Ладижині. Воював добровольцем в АТО. Пішов туди під час першої хвилі мобілізації.

— Кому доводилося знати Макса як друга, той виділить серед усіх його чеснот — вірність і відданість, — говорить Юлія Курман-Колодій. — Максим правдолюб, борець за справедливість, захисник близьких. Недарма ходив у зону бойових дій.

У поліції відкрили кримінальну справу за фактом порушення правил безпеки при виконанні робіт.

— Ця стаття передбачає позбавлення волі винних до восьми років, — каже головний спеціаліст відділу комунікацій Вінницької обласної поліції Вадим Кобзар. — Тривають слідчі дії. Зразки крові направлені на експертизу. Після завершення лікування буде призначена судово-медична експертиза, щоб визначити тяжкість тілесних ушкоджень.

Із керівництвом птахофабрики зв'язатися не вдалося.

Сім'я потерпілого не зверталася за допомогою до адвоката. Натомість громадські активісти написали листа про інцидент до Державного бюро розслідувань.

Зараз ви читаєте новину «Максим Сліпенький надихався аміаку і впав у кому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають