неділя, 30 грудня 2018 16:22

Аптек не вистачає у восьми селах

Автор: ДМИТРО СКАЖЕНИК
 

У восьми селах Щербанівської об'єднаної територіальної громади Полтавського району немає аптек — у Великому Тростянці, Малому Тростянці, Булановому, Вищих Вільшанах, Нижніх Вільшанах, Квітковому, Пожарній Балці, Сапожиному.

Людям доводиться вирушати за ліками до обласного центру за 11–21 км. На дорогу витрачають щонайменше 20 грн. Також селяни замовляють ліки знайомим чи односельцям, які планують їхати в Полтаву.

У Великому Тростянці аптечний пункт не працює чотири роки.

— Маю поганий зір, сама далеко не доберусь. Виручають односельці, які частіше за мене бувають у Полтаві. Чи син із Харкова привозить ліки, — розповідає місцева Тетяна Геращенко, 75 років. — Було б добре, аби найпростіше продавали на місці. І дешевеньке — для шлунку, від гіпертонії, серця.

— Недавно була в місті. Набрала ящик ліків — корвалмент, вугілля активоване, анальгін, від тиску. Але при кашлю чи температурі хотілося б, щоб аптека була під боком. Народні методи не завжди дієві, — додає Марія Ракецька, 70 років, ­сусідка Тетяни Семенівни. — Коліно зараз болить, не можу стати на ногу. Їздила на рентген у Полтаву. За таксі 200 гривень віддала. Препаратів скупила більш як на тисячу.

Односельчанка 65-річна Наталія Костюк возить подругам ліки на замовлення.

— Люди дають список, — говорить Наталія Петрівна. — Недавно замовили купити аспірин, анальгін, корвалмент, ліприл, еналаприл — кому що. Сьогодні врач обстежив, а лікувати нічим. До Полтави — 11 гривень і назад так само. А валідол коштує 4,2 гривні. Де вигода? Сидять у селі пенсіонери і терплять. Доводиться думати, чи хлібину купить, чи в Полтаву поїхати. В мене давлєніє, то від нього беру. Ще гліциседу чи валєр'янки від нєрвів. Приводів багато. Чого тільки субсидія коштує. То дають, то ні.

У Степному живуть майже 2 тис. осіб. Була спочатку державна, а потім – приватна аптека. Остання закрилася рік тому. Люди їдуть 30 км до Полтави за 19 грн в один кінець.

— Одному чоловіку терміново потрібні були крапельниці. На зупинку аж біг, аби скоріше до Полтави добратися. Якійсь мамі доводилося залишати хворих дітей із температурою вдома, щоб з'їздити по ліки, — говорять місцеві. — Усі мають запаси препаратів. Однак про все наперед

не подумаєш.

Аптечний пункт відкриють при амбулаторії. Договори планують укласти з комунальним підприємством "Полтавський районний клінічний центр" і з Полтавським обласним комунальним підприємством "Полтавафарм", говорить голова Степненської сільської ради 44-річний Андрій Кубрак:

— На нараді в понеділок вирішували це питання. Аптечний пункт буде найближчим часом.

У Полтавському районі працюють державні аптеки у Супрунівці та Розсошенцях і аптечні пункти при амбулаторіях в Коломацькому й Мачухах.

— У районі планують відкрити нові аптеки. Але змінилися вимоги до будівель, складно знайти відповідне приміщення. Потрібні спеціальні меблі, захист від крапельної інфекції, світильники закритого типу, стенди, вивіски певного розміру і пандуси. Тільки меблі коштують кілька десятків тисяч гривень, — говорять у підприємстві "Полтавафарм". — Аптеки в селах здебільшого збиткові, тому комерсанти туди не заходять. Ми ж виконуємо соц-

програму з доступності лікарських засобів. Покриваємо збитки за рахунок прибуткових аптек міста. Найскладніше знайти працівників. В аптекаря має бути базова чи повна вища освіта. Не підходять фармацевти, яких навчають у коледжах, технікумах. Молодь не їде в села. Їм не можуть надати житло і транспорт.

Простіше укладати договори з лікарями амбулаторій, на базі яких відкриваємо аптечні пункти. Нещодавно так зробили у Тростянці. Лікар продаватиме насамперед найнеобхідніші препарати — жарознижувальні, від серця, артеріальної гіпертензії.

— Медики не завжди хочуть торгувати ліками. Це додаткове навантаження. Однак погоджуються, бо люди просять, — говорить 38-річна Вікторія Засядько, голова комунального підприємства "Полтавський районний клінічний центр", з яким співпрацюють амбулаторії. — Попит завжди є на активоване вугілля, корвалмент, корвалол, парацетамол, цитрамон, анальгін. Лікар оформлює заявку, накладну, приїздить, розписується, отримує медикаменти. Раз на місяць здає звіт про продаж і виручені гроші.

"На день людей 30, черг немає"

У Терешках, Ковалівці й Мачухах є приватні аптеки.

— Асортимент залежить від сезону. Зараз найчастіше купують жарознижувальні, антивірусні, від тиску. Влітку беруть від отруєння, проблем зі шлунком. Покупці — це найчастіше літні й матері. На день людей 30, черг немає. Найбільше в суботу, коли в амбулаторії приймає лікар, — розповідає провізор і власниця аптеки в Терешках на вул. Шевченка, 1Б, Юлія Крива, 42 роки. — Аптека в селі — справа не надто вигідна. Я відкрила її у своїй квартирі, яку вивела із житлового фонду. Може, вигідніше було б здавати її в оренду.

Зараз ви читаєте новину «Аптек не вистачає у восьми селах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають