субота, 13 квітня 2019 16:45

"Яйця обгоріли й потріскалися"

Автор: фото із соціальної мережі ”фейсбук”
  Пожежники гасять траву біля села Макухівка Полтавського району. Знайшли гнізда із ­запеченими яйцями качок
Пожежники гасять траву біля села Макухівка Полтавського району. Знайшли гнізда із ­запеченими яйцями качок

7 квітня біля села Макухівка Полтавського району загорілися луки, зелені насадження та заболочена місцевість. Один із пожежників виклав на своїй сторінці у "Фейсбуку" ­фотографії.

У вогні загинули десятки ненароджених пташок, бо попеклися яйця водоплавних птахів.

— У кожному гнізді було десь по вісім яєць. Коли ми туди дісталися, вони обгоріли й потріскалися. Під час пожежі качки кружляли над тим місцем, хотіли сісти на гнізда. Та не було куди. Моторошне видовище, — говорить пожежник, не називається.

За 20 м розташовані житлові будинки, вогонь туди не дістався.

Того ж дня неподалік сіл Соломахівка та Біологічне спалахнув сухий очерет. Очевидці стверджують, що горіло не менше 3 га. Неподалік розташовані мисливські угіддя та болота, де водяться дикі качки, кулики, чаплі. Полум'я не встигло дійти до людських хат.

Рятувальники Полтавщини щодоби отримують до 40 викликів, пов'язаних із горінням відкритих територій. У вогні гинуть багато дрібних птахів і ­тварин.

— Через вітер чи неуважність люди не завжди можуть впоратися з вогнем. Він знищує все на своєму шляху. Гинуть здебільшого птахи у гніздах, зайці, їжаки, лисиці. Пожежники знаходять їх на згарищах. Найголовніша проблема — людська лінь, мовляв, легше все спалити. Дехто вважає, що так краще для землі. Проте це хибна думка. Просимо косити траву, а в приватних господарствах облаштувати компостні ями, — говорить 46-річна Світлана Рибалко, речниця управління служби з надзвичайних ситуацій Полтавщини.

Зараз ви читаєте новину «"Яйця обгоріли й потріскалися"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають