неділя, 24 березня 2019 17:27

"Сосну садять на відстані 60 сантиметрів. Не всі дерева приймаються"

Автор: Ольга Стенько
  У Чалівському лісництві поблизу Копилів саджають ліс механізованим способом
У Чалівському лісництві поблизу Копилів саджають ліс механізованим способом

У Полтавському лісгоспі оновлюють 150 гектарів лісу

— 21 березня відзначають Всесвітній день лісу. Цього року його гасло "Ліси та освіта", — розповідає прес-секретар Полтавського управління лісгоспу Лілія Гнатенко, 30 років. — Ми також беремо участь у всеукраїнській акції "Майбутнє лісу — в твоїх руках". Висаджуємо дерева, озеленюємо населені пункти, проводимо лісівничі заходи, до яких долучаємо молодь.

Як тільки зійшов сніг, у Полтавському районі почали садити нові ліси на 150 га. Із представниками прес-служби на темно-сірому позашляховику добираємося до насаджень неподалік села Копили. Це територія Чалівського лісництва. На в'їзді зустрічаємо вантажівку. Її кузов і причеп завантажені деревиною. На зрізі кожної колоди — чорне маркування.

— У рамках санітарної рубки проводимо очистку. Кожна колода має своє маркування. Раз на квартал виставляємо деревину на аукціон чи проводимо біржові торги, — розповідає лісничий В'ячеслав Москаль, 32 роки. — Щоб прийняти рішення про вирубку, створюється спеціальна комісія. До неї входять представники лісгоспу, департаменту екології, сільської ради, служби лісозахисту. Вони обстежують ділянки, складають акт і вирішують.

Є таке поняття, як "збирати врожай лісу". Вирізають дерева, що досягли стиглості. Для сосни це вік від 100 років і більше.

— Як пшеницю збирають щороку, так настає і стиглість лісу. Сосна живе 100 років. Потім починає старіти й трухнути. Тому ми проводимо рубки основного користування. Потім знову засаджуємо, — розповідає майстер лісу Вероніка Романенко, 32 роки.

Неподалік залізничного полотна посеред сосен — порожня ділянка 0,6 га. Нещодавно тут провели санітарну рубку. Потім переорали й підготували для посадки лісу.

— Тут прибрали всохлі дерева, вражені кореневою губкою. Хвороба передається через коріння, вражає лише ­дорослі дерева. Молодому лісу нічого не загрожує. Єдиний засіб боротьби — вирубки, — каже В'ячеслав Москаль.

На ділянці триває робота. Трактор тягне за собою причіп, на якому, оточені пишною зеленню саджанців, сидять дві жінки. Вони встигають вставляти сосни у викопані механізмом ямки. За причепом йдуть люди, притоптують саджанці ногами й досаджують вручну. Одна з працівниць — 52-річна Лілія Жигало. Мешкає в Зінцях, щодня ходить на роботу пішки. Скільки платять — не каже.

— На посадмашині я працюю п'ять років. Це не важко, мені подобається. Надихає, що садимо ліс, який залишиться нащадкам, — говорить Лілія.

Посадковий матеріал готують заздалегідь. Узимку збирають шишки, сушать. Насіння пророщують у теплицях. За рік коріння сіянців обробляють від шкідників, обривають зайві бокові корінці та гілочки. Привозять у лісництва та висаджують у ґрунт.

— Сосну садять на відстані 60 см. Не всі дерева приймаються. А якщо всі — то лишаємо тільки найкращі, — розповідає Вероніка Романенко. — Ліс садимо, щойно сходить сніг, доки земля тримає вологу. На гектар йде до п'яти тисяч сіянців сосни. За день у механізований спосіб садять до 3 гектарів.

На сусідній ділянці — пагорби. Тут теж садять ліс, але вручну. Працюють три пари людей. Чоловіки спеціальним інструментом — "мечем Колесова" — роблять вузькі й глибокі отвори в землі. Жінки опускають туди саджанці. Розправляють корінці та щільно притоптують. Така посадка — сезонна робота. На неї щовесни запрошують працівників.

— Я третій рік навесні беруся за цю роботу. Важко тільки перший день, бо без звички. Долучаю дітей. Моя старша донька, якій зараз 20 років, разом зі мною приходила, а торік закінчила аграрну академію, — розповідає 40-річна Лариса Ігнатенко, розгинається над ямкою.

Щороку площа насаджень ­збільшується.

— Раніше нам сільради передавали землі, виведені з-під сільськогосподарського користування. Щороку площа збільшується. За останні 10 років територія Чалівського лісництва зросла на 500 гектарів, це трохи більше 10 відсотків. Площа Полтавського лісгоспу становить майже 4400 гектарів, — каже В'ячеслав Москаль.

Поміж рядами струнких сосен біліють стовбури беріз. Острови листяних дерев у соснових борах — не випадковість.

— Це протипожежний захист. Дерево скидає листя і так утворюється протипожежний бар'єр. Адже сосна — шпилькове дерево, легкозаймиста. І у вологих місцях, яких вона не любить, засаджують осику, — пояснює Вероніка Романенко.

У Чалівському лісництві водяться дикі кабани, косулі, зайці, лисиці, єнотовидні собаки, бобри, куниці, тхори.

Зараз ви читаєте новину «"Сосну садять на відстані 60 сантиметрів. Не всі дерева приймаються"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають