субота, 24 серпня 2019 13:26

Селяни продають урожай перекупникам

— Торгую на ринку багато років. Овочі на продаж мені привозять постачальники із Тростянця, Санжарів. Дзвонять по телефону, домовляємося. Товар якісний. Напряму працюємо із ­селянами, — каже Олена ЧУЖБЕНКО, 58 років. Продає ­городину на Центральному ринку в Полтаві.

20 серпня йдемо туди, аби з'ясувати — які зараз ціни на овочі. Розпитуємо продавців, чи знижуватиметься їхня вартість і що подорожчає.

— Ціни набагато вищі за торішні, — продовжує Олена. — Напрімєр, помідора немає. Пропав увесь через засушливе літо. Картопля подорожчала. Неврожай. Хіба одинично в кого ­вродило. Мені один поставщик взагалі сказав, що картошки не привезе. Може подешевшати, коли повезуть із західних областей. Зараз віддаю по 15–16 гривень за кілограм. А як інакше, якщо нам її самим привозять по 14?

Селяни на ринку напряму не торгують, зізнаються реалізатори. Зазвичай продають оптом свою продукцію перекупникам.

— Я 25 год стою на базарі. Даже котелевські дівчата зняли в Полтаві квартиру й торгують тим, що беруть на опті, — говорить 65-річна Віра Миколаївна. — Мені все один чоловік везе, починаючи з молодої картоплі. Родичі із Котельви передають часник, цибулю, картоплю. Якщо лишнє є.

За бетонним прилавком навпроти сидить жінка з коротким сивим волоссям. Торгує червоними помідорами видовженої форми й жовтими — чері. Продає по 10 грн за кг.

— Я із Щербанів. Вирощую помідори для себе. Продаю надлишок, — каже 56-річна ­Наталія. — Привожу в руках по два відра. Торговля не дуже активна. Купляють тільки ті, хто точно знає, що це мої з городу. Багато думають, що я тоже з опта. Містове дороге, 25 гривень на день. Можна взяти на місяць, но мені не вигідно. Приїжджаю три рази на тиждень.

Усі кажуть, що не вродила картопля. А в нас хороший урожай. Посадили 10 відер, а взяли почті 60.

— А в нас у ­Диканському районі картопля дуже погана, — приєднується до розмови сива жінка невисокого зросту. Не представляється. Торгує картоплею і солодким перцем по 10 грн за кг. — Мілка, трьох- і чотирьохгранна. Доща не було, вона росла, як у цементі. То не картошка. Люди навіть у селі ­будуть куплять сей год. Беремо по 15 гривнів за кіло. Думаю, посадкову картоплю продаватимуть по 25 гривень.

Моркву на базарі продають по 10–12 грн за кг. Буряк віддають за 10 грн. Стільки ж просять за кілограм жовтої цибулі. Червона солодка дорожча — по 22 грн. Баклажани віддають за 7–15 грн. Часник — від 10 до 40 грн за кг. Українські помідори коштують 7–20 грн, залежно від розміру. За імпортні продавці просять 25–30 грн.

— У мене помідори вродили харашо. Особливо жовті. Насіння збираю й наступного року висіваю. Вирощую розсаду на продаж, — розповідає 51-річна Алла Миколаївна з Мачухів. — У сусідки ранні порепались, а потом тоже хароші. Було мало дощів і багато сонця. Добре визрівають. У селі врожай на помідори.

Покупців на ринку у вівторок мало. Беруть небагато, більше прицінюються.

Зараз ви читаєте новину «Селяни продають урожай перекупникам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають