субота, 30 березня 2019 16:55

При глаукомі варто уникати яскравих спалахів

— Якщо при глаукомі око осліпло, не допоможе навіть хірургічне втручання. Тому хворобу треба виявляти на ранніх стадіях, — каже Олена Залудяк, завідує відділенням офтальмології Полтавської обласної клінічної лікарні імені Миколи Скліфосовського.

Глаукома — одне з найпоширеніших захворювань очей. Небезпечна тим, що підвищується внутрішньоочний тиск. Це призводить до незворотної сліпоти. Зустрічається приблизно у 10–14% людей. На Полтавщині такий діагноз мають майже 10 тис. осіб, в Україні — понад 200 тисяч. Усі перебувають на диспансерному обліку в офтальмологів. Щороку виявляють майже 500 хворих. Раніше середній вік пацієнтів становив 70 років, останнім часом виявляють у 40-річних і молодших. Глаукома зустрічається і вроджена.

У групі ризику перебувають люди старші 40 років. Пацієнтам із супутньою патологією — гіпертонічною хворобою, цукровим діабетом, із ризиком спадковості — фахівці радять пройти перше обстеження в 35 і робити це щорічно. До захворювання можуть призвести запалення та травми очей. Це — вторинна глаукома.

До факторів ризику відносять також стрес, шкідливі звички. Підвищена ймовірність захворіти у людей, які працюють у нічний час, при сутінках, поганому освітленні. Наприклад, далекобійники, які їздять уночі.

— У таких умовах розширюється зіниця. Блокується відтік очної рідини. Якщо є схильність до захворювання, може статися навіть напад глаукоми з підвищенням очного тиску. Тому обстежуємо тих, хто працює в затемнених приміщеннях, — додає Олена Залудяк.

Робота за комп'ютером і перегляд телевізора не є прямим фактором ризику. Проте офтальмологи радять робити це при світлі. Блимання екрана в темній кімнаті погано впливає на зір.

Глаукома на ранніх стадіях проявляється як затуманення зору зранку, що проходить до вечора, головний біль, локалізований з боку ока з підвищеним тиском, або веселкові відсвіти на яскраве світло, мерехтіння та "мушки" перед очима. В такому випадку сімейний лікар призначить консультацію окуліста, який виміряє внутрішньоочний тиск.

Основні поради для запобігання глаукоми — своєчасний огляд, позбутися шкідливих звичок, режим роботи та відпочинку, щонайменше 8-годинний сон. Звертати увагу на освітлення приміщень. При роботі з моніторами давати відпочинок очам кожні 45 хв. Уникати яскравих спалахів.

Людям з підвищеним внутрішньоочним тиском не можна піднімати вагу понад 10 кг, носити одяг із тугим коміром та довго перебувати в положенні з нахиленою вперед чи вниз головою. Не можна пити залпом велику кількість води.

Зараз ви читаєте новину «При глаукомі варто уникати яскравих спалахів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають