понеділок, 28 січня 2019 12:45

Показали руїни давнього храму серед поля на Полтавщині

Показали руїни давнього храму серед поля на Полтавщині
Церква на честь Благовіщення Пресвятої Богородиці в с. Федорівка Карлівському районі. Фото: wikipedia

В інтернет-мережі з'явилося відео церкви на честь Благовіщення Пресвятої Богородиці у селі Федорівка Карлівського району. Збудована у 1828-му році коштом графині Марії Григорівни Розумовської та парафіян.

Будівля розмістилась посеред поля. Поруч півколом ростуть дерева.

За свідченнями старожилів, церква була закрита для богослужіння у середині 1930-х. Тоді було демонтовано хрести, дзвони відправлено в металобрухт, знято зовнішню металеву обшивку фасадів. Дехто навіть намагався приступити до розібрання самої будівлі, але цегляна кладка виявилася настільки міцною, що годі було про це й думати. Тому храм почали використовувати в якості складу для зберігання колгоспного збіжжя. Церква відновила діяльність 1942, під час німецької окупації.

Акт закриття фактично відбувся 21.04.1963, коли вивезли церковне майно. За свідченням очевидця тих подій Є. Д. Чурляєва, до райцентру забрано великий срібний хрест, давнє євангеліє та 5 образів (решта ікон розійшлася серед віруючих мешканців села). Інше церковне начиння перебувало в такому занедбаному стані, що не могло бути утилізоване. Після цього храмова споруда залишилася без нагляду, чим скористався дехто з місцевих жителів – було знято вхідні двері, зірвано підлогу тощо. Деякий час приміщення церкви використовувалося для зберігання зерна, а 1976 було перетворено на сховище мінеральних добрив. Довершила руйнування пожежа, що трапилася в результаті попадання блискавки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Храм допомогли звести слони

Постановою Ради Міністрів УРСР від 26.09.1979 № 442 приміщення церкви взято під охорону держави, як пам'ятку архітектури республіканського значення, охоронний № 1479.

Будівля й досі знаходиться в аварійному стані, реставраційні роботи не ведуться, пише wikipedia.

Відзняли та показали сучасний стан архітектурної пам'ятки на каналі YouTube Bogdan Poida Photography

У мексиканському штаті Пуела археологи знайшли давній храм. Храм був присвячений богу Шипі-Тотеку, повідомляє Національний інститут антропології та історії.

Зараз ви читаєте новину «Показали руїни давнього храму серед поля на Полтавщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають