понеділок, 15 липня 2019 10:24

На Полтавщині оголосили карантин - знайшли африканську чуму свиней (доповнено)

На Полтавщині оголосили карантин - знайшли африканську чуму свиней (доповнено)
У господарстві на території Котелевскього району Полтавщини зафіксували спалах африканської чуми свиней. Фото: volynnews.com

У ніч на 12 липня в селищі Котельва на Полтавщині від африканської чуми загинули троє свиней. Під час карантинних заходів знищили поголів'я свиней у господарстві.

Про це повідомили в ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області.

Спалах небезпечної вірусної хвороби зафіксували на території сільськогосподарського виробничого кооперативу "Батьківщина". Загинула 3-річна свиноматка та двоє поросят віком 2 та 3 місяці.

При проведенні лабораторного дослідження померлих тварин у регіональній лабораторії Держпродспоживслужби в Полтавській області виділили з біоматеріалу ДНК вірусу африканської чуми свиней.

Рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Котелевській районній державній адміністрації з 12 липня 2019 року встановили карантин, територію господарства оголосили неблагополучною. Затвердили план заходів із локалізації та ліквідації африканської чуми свиней на території свинотоварної ферми СВК "Батьківщина" у смт. Котельва Котелевського району. Фахівці сподіваються, що вдасться зупинити розповсюдження хвороби у Полтавській області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Масово псується вода в колодязях, тому буритимуть нові свердловини

"13 липня зранку провели засідання протиепізоотичної комісії. Згідно з планом спільних дій Дежжпродспоживслужби, керівництва господарства та МНС провели евтаназію, вилучення і спалення всього поголів'я свиней у господарстві. Знищили 309 особин. Територію господарства обробляють.У приватному секторі проводять обходи", - розповів начальник головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Геннадій Пікуль.

На думку Геннадія Івановича, причина спалаху небезпечного вірусу - господарське рішення. Ймоврним шляхом занесення вважають солому цьогорічних жнив та і свіжу зелену масу, яку згодовували поросятам. Таким чином свійські тварини могли отримати вірус із дикої фауни.

Це перший цбогоріч спалах АЧС у Полтавській області та 40-й в Україні.

Уряд Фінляндії на кордоні з Росією планує поставити паркан зі сталевої сітки і колючого дроту для захисту від диких кабанів. Ці свині переносять небезпечний вірус африканської чуми свиней.

Зараз ви читаєте новину «На Полтавщині оголосили карантин - знайшли африканську чуму свиней (доповнено)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають