вівторок, 22 січня 2019 15:55

Полтавка розповіла, як хобі перетворила на заробіток
7

Олена Дубовик  із своїми роботами на виставці у Василівці
Подушка вишита тешнікою "бахрома"
Подушки вишиті хрестовою гладдю
Подушка вишита бабцею Олени ДУБОВИК
Подушки вишиті хрестовою гладдю

Мешканка села Василівка Полтавського району 50-річна Олена Дубовик понад 20 років заробляє на життя вишивкою. Прикрашає різноманітними орнаментами та узорами подушки, рушники, серветки та одяг.

"Вишивала з самого дитинства, так як мама та бабуся полюбляли цим займатись. Проте заробляти гроші на цьому почала за кілька років до народження сина", - розповіла майстриня журналістам гпзети юа, які завітали до неї додому.

Жінка разом із чоловіком Петром та сином Олександром, якому 17 років, проживають на самій окраїні Полтавського району, вулиці Миру у селі Василівка. 27 років тому переїхали із Західної України.

Будинок знаходиться за сірим європарканом біля заводі річки Коломак. Господиня не розраховувала на гостей та поралась по господарству. Вдягнута у домашню рожеву кофту та чорні бриджі з посмішкою відкриває хвіртку. Запрошує до будинку.

З першої ж прохідної кімнати кидаються в очі різноманітні вишиті яскравими нитками речі. Всі книжні полиці, дзеркала, дивани, шафи, прикрашені яскравими рушниками, подушками та серветками. Загалом прикрашає будинок понад 500 робіт. Ще з десяток лежить у літній кухні. Серед них є й роботи, яким близько 100 років — ще бабуся вишивала.

"Народивши сина, просиділа вдома 10 років, зараз йому 17-ть. За той час майже нікуди не виходила з дому і вишила 650 виробів на продаж. Здебільшого замовляли рушники у весільний салон біля центрального ринку в Полтаві. На цьому заробляла непогані гроші", - розповідає майстриня.

Жінка каже, що сам процес вишивки її заспокоює, проте від самого початку працює лише по факту замовлення конкретної речі, бо немає сенсу затрачувати час та гроші на нитки на те, що може потім не окупитися. Щоправда у будинку є речі виставкові, щоб показати приклади робіт.

У віддаленій кімнаті на двох диванах презентаційно лежать великі розшиті яскравими візерунками подушки.

"Ця техніка роботи називається хрестовою гладдю. Мотиви та культура вишивки привезена із Закарпаття. Все яскраве, сонячне, як світлофор. Зараз шию у будь-яких тонах. Залежить від замовлення. На таку подушку витрачаю три-чотири вечори. Коштує приблизно 500 гривень, плюс матеріали", - пояснює жінка.

Майстриня розгортає велике квітчасте полотно. Вишивала 2 тижні. На рушниках - яскраві квіти, ромби та птахи.

"Популярністю зараз користуються роботи вишиті хрестиком. Гладдю майже не замовляють", - пояснює Олена Дубовик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Картини з квітами вішають у спальні

Ціна на вироби залежить від кількості хрестиків, один коштує 10 копійок. Що буде зображено, якими нитками й кольорами - обирає клієнт. Гарні нитки коштують 15 гривень за моток.

"Намагалася рекламувати роботи в інтернеті. Але на це треба багато часу. Люди знаходять мене через знайомих. Ледь встигаю виконувати замовлення", - розповідає майстриня.

Роботи жінки були на виставках у Полтаві та в селах Полтавського району. Роботи ж знаходяться у різних куточках світу.

"Подруги та знайомі їздять на заробітки чи відпочинок до інших країн. Замовляють у мене вишиванки чи рушники і там продають", - додала господиня.

Прикрашає орнаментами та квітами одяг як чоловічій, так і жіночій. На плаття та сорочки здебільшого замовляють нашивку на цупкій тканині. Її можна прикріпити на крючки, або пришити. Така нашивка коштує близько 2,5 тис. грн.

"Зручно при пранні речей. Також завжди можна перемістити на іншу", - пояснила жінка.

Італійський журнал Vogue Accessory відзначив автентичні аксесуари, виготовлені власноруч українкою, що нині живе в Польщі, Ярославою Келлерманн. Фотографії виробів з'явилися на Facebook-сторінці модного журналу.

Зараз ви читаєте новину «Полтавка розповіла, як хобі перетворила на заробіток». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають