понеділок, 15 січня 2007 14:46
Світлана Пиркало
Світлана Пиркало
Світлана Пиркало

Салат "ай-лав-ю"

 

Привіт, кумо! Уже відійшла від святкування Нового року? У нас цього разу було все посімейному: брати чоловіка і моя сестра вирішили з"їхатися і скуштувати нашого салату олів"є на Новий рік. Мій приятель Олег називає цей салат "ай-лав-ю", тобто "я тебе люблю" по-англійськи. І щось у цьому є: адже він зазвичай з"являється на столі на свято, коли навколо друзі й рідні. Коли ще є час чи бажання настругати відро олів"є?

Цей салат завжди був на наш Новий рік, скільки себе пам"ятаю. Ми його їли на Новий 1983-й, коли моя сестра зробила свої перші кроки — від дивана до ялинки. Ми їли його на Новий 1994-й у студентському гуртожитку, скинувшись по тарілці харчів і накривши стіл у Ленінській кімнаті, де стояло роздовбане піаніно. На столі майже не було м"яса, а пили жахливе домашнє вино, яке зі своїх навколишніх сіл попривозили майбутні філологині. Олів"є ми також їли разом із тобою і купою друзів на засніженій дачі у нашої подруги Лесі Джулай у 1999 році. Пам"ятаєш: ми майже до півночі гралися у сніжки. А потім, розливши шампанське і зціпивши зуби, дивилися новорічне привітання горячо любімого папи Кучми.

У тебе тепер двоє дітей і нова шуба

Пригадуєш, як тоді здавалося, що Кучма буде завжди? І от, будь ласка, — Кучми нема, принаймні в президентському кріслі, зате на столі у багатьох з"явилося м"ясо. У північ ти дивилася виступ Ющенка, я — промову британської королеви. У тебе тепер двоє дітей і нова шуба, у мене — кіт і камін. Але олів"є нікуди не поділося.

Як тут не замислитися над незбагненними шляхами Господа. Те, що здається трагічним і фундаментальним, як Кучма, зникає майже безслідно. А те банальне, на що й уваги не звертав, як олів"є, гордо крокує у вічність. Цікаво, чи Кучма також їв "ай-лав-ю" на цей Новий рік? Якщо так, сподіваюся, йому смакувало.

Зараз ви читаєте новину «Салат "ай-лав-ю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі