понеділок, 27 серпня 2007 13:54
Світлана Пиркало
Світлана Пиркало
Світлана Пиркало

Рибак рибака

 

Привіт, кумо! Як українською сказати "рибак рибака відіт іздалєка"? Загалом непогано лунає "рибалка рибалку бачить здалека". Як вірш Маяковського.

Мій чоловік скрізь бачить американців. Я також їх розрізняю, особливо якщо вони товсті, у шортах і перекрикуються через голови смиренного англійського натовпу. Але він відчуває їх, навіть якщо вони стоять спиною і мовчать. Зачувши американця, він стає в особливу стійку і ритуально заводить мову про те, хто з якого штату. Усе завершується широкою усмішкою, криками "бай-бай" і запрошеннями обов"язково заїжджати в гості.

Моїм друзям-голубим скрізь ввижаються геї. Вони вважають, що всі навколо такі ж, не виключаючи й товстих лисих українських політиків. 90% чоловіків-зірок, акторів, спортсменів і музикантів, якщо вірити їм, розділяють їхнє захоплення власною статтю. З ними важко ходити вулицями, бо вони постійно вираховують, хто є ху з перехожих.

А моя сестра бачить лише вагітних.

Як вони повісили фіранки?

— Свєта, — переконує вона, — світ складається з вагітних і тих, хто щойно народив. До вагітності мені б це й на думку не спало, а зараз іду — й бачу: оця на третьому місяці, оця на шостому, в оцієї токсикоз, і якщо десь зайнятий туалет — я вже знаю, що й там сидить вагітна.

Мені впадають у вічі хати. Тільки десь бачу будинок нашого розміру й архітектурного періоду — уже занотовую, що й ми могли б тут жити. Намагаюся зазирнути у вікна: як вони повісили фіранки? Як вони поставили стіл? Чи переробляли кухню? Якого кольору троянди? Міщанство захопило мене з головою, замінивши в голові абстрактні роздуми про добро і зло картинами герані, димарів і металопластикових вікон. І скрізь, куди не плюнь, я бачу таких самих, по вуха в боргах, але до тремтіння рук закоханих у свої вікторіанські каміни й червону цеглу, власників чотирьох тісних лондонських стін.

Зараз ви читаєте новину «Рибак рибака». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі