вівторок, 13 жовтня 2009 17:19
Світлана Пиркало
Світлана Пиркало
Світлана Пиркало

Фредерік із валізою

 

Жінка Фредеріка вигнала його з дому в Брюсселі, й тепер він живе в Лондоні у своєї приятельки Аннет. Вона 62-річна музична критикеса, нещодавно їздила зі мною в Україну в пошуках невідомо яких слідів віолончеліста галицько-єврейського походження в Коломиї. Ми разом їли струдель і намагалися пережити коломийські маршрутки.

Фредерік з"явився на порозі в Аннет улітку з однією валізою і диригентською паличкою. У Аннет йому добре жити, бо в неї у хаті стоїть кабінетний рояль, на якому він тепер цілими днями грає Стравінського. Мабуть, цьому дуже раді сусіди — напевне, це їм компенсує неможливість дістатися до квартири через ящики вина, якими Аннет заставила коридор.

Жінка Фредеріка не дозволяє йому бачитися з дітьми і забрати хоч якісь речі. Але це не все. Вона ще подала на нього до суду, вимагаючи матеріальної компенсації за те, що він — гад і маніпулятор — зруйнував її життя. У суді такого ще не чули. Тому він сів на поїзд і приїхав у Лондон.

Аннет ніколи не була одружена. У молодості надто багато працювала над організацією концертів класичної музики, а потім уже якось було пізно. У Коломиї купила вишиванку для Фредеріка.

Жінка не дозволяє йому бачитися з дітьми

— Він їздив у ній на гастролі, диригував, — Аннет називає кілька європейських столиць із славетними симфонічними оркестрами. Мені цікаво, чи були українці в аудиторії й чи зауважили традиційні прикарпатські візерунки. Вона ще трохи бурчить про те, що він наводить власні порядки в її холодильнику, в якому термін придатності бекону збіг усього 18 місяців тому, і що він неуважний до котів. Я запитую, чи Фредерік коли-небудь від неї виїде. Аннет трохи мовчить.

— Може, й ні, — подумавши, відповідає. — Куди йому їхати? Але знаєш... я не дуже заперечую. Я люблю Стравінського. І потім, це так... це так добре, коли поруч хтось є.

Зараз ви читаєте новину «Фредерік із валізою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі