четвер, 16 вересня 2010 17:22

Ворскла обміліла вдвічі

Автор: фото: Юрій ІВАНОВ
  Працівник прокатної човнової станції в мікрорайоні Герівка в Полтаві Віктор Павельчук стоїть біля плавзасобів. Через спускання води в річці вони опинилися на суші
Працівник прокатної човнової станції в мікрорайоні Герівка в Полтаві Віктор Павельчук стоїть біля плавзасобів. Через спускання води в річці вони опинилися на суші

У межах Полтави в річці Ворскла вдвічі поменшало води. Ширина русла звузилася наполовину. Біля мосту на Південний залізничний вокзал посеред водойми — кількадесятиметрові мілини.

56-річний Віктор Лєбєдєв купається на центральному пляжі біля мосту.

— Я інвалід-чорнобилець і мене давить безсоння, звужуються кровоносні судини по всьому тілі. Коли перебуваю в холодній чи прохолодній воді, то стає краще. Відновлюється сон, — каже Віктор Васильович. — А тепер улюблена річка перетворилася на калюжу. Від берега вода відступила десь на вісім метрів. Плавати стало незручно. За 10 років купання тут уперше таке бачу. Добре, що їду на море в Одесу — дали путівку на оздоровлення в санаторій "Салют". То хоч там велику воду побачу.

З іншої сторони мосту на човновій станції плавзасоби прив"язані на суші.

— Усі до єдиного стоять у багнюці, — махає рукою працівник станції Віктор Павельчук, 55 років. — Кататися неможливо, тож втрачаємо заробітки. Година прокату коштує 15 гривень. Рівень води зменшився на 1,7 метра, а то і на два. Посеред річки тепер суходіл. Там колись наші хлопці стояли, їм було майже по шию. Тепер сухо.

Під час водопілля розливалася аж до даху залізничного вокзалу

Воду з річки спустили планово. На шлюзі-регуляторі в приміському селі Нижні Млини, що вниз за течією, проводять ремонт. Споруді вже майже 50 років.

— Плануємо закінчити ремонт до 17 вересня, після чого повернемо нормальний рівень води в річці, — запевняє 51-річний Андрій Блощаненко з "Полтававодгоспу". — Роботи хотіли проводити влітку, але був пляжний сезон. Воду спускали три дні. Рівень зменшили на метр. Дозвіл є на два. Поки що цього вистачить.

Вище за течією є шлюз у мікрорайоні Вакуленці. Коли його не було, то під час водопілля Ворскла розливалася аж до даху залізничного вокзалу.

Середня глибина річки — 4 м, подекуди — 7.

Зараз ви читаєте новину «Ворскла обміліла вдвічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі