четвер, 18 червня 2009 17:33

Від руйнування будинки скріплюють шурупами

Автор: фото: Інна МОСКАЛЬЧУК
  Будівельник викладає цеглою стіну будинку полтавки Віри Тагієвої. Через сирість стара цегляна кладка відпала
Будівельник викладає цеглою стіну будинку полтавки Віри Тагієвої. Через сирість стара цегляна кладка відпала

Будинки в мікрорайоні Поділ у Полтаві руйнуються через ґрунтові води. Жителі цієї місцевості нарікають, меліоративні канави, якими стікала зайва вода, ніхто не чистить. Біля окремих будинків їх закопали.

— У мене просто катастрофа, — каже 62-річна Віра Тагієва. — Спочатку прогнила підлога. А оце недавно від сирості впала стіна.

Веде до двору. Показує на стіну, яку будівельники закладають цеглою.

— Я-то її ремонтую, але це толку не дасть, — хитає головою. — Та іншого дому в мене немає.

У будинку Віра Євгенівна мешкає сама. Донька живе і працює в Києві.

— Раніше кругом були водостічні канави. А потім понабудовували великі хати, а для цього висипали землю для підвищення. Тепер вода біжить просто до людських дворів.

Уздовж вулиці Шолом-Алейхема більшість будинків скріплені металевими стяжками та великими шурупами. Цегляні стіни розходяться. Постійно підтоплює будинки по вулицях Рогізнянській, Правди, Комунарів, Нариманівській, Новопроектованій, провулку Високому.

— Як тільки чоловік помер 1995-го, так мене і топить, — плаче 74-річна Надія Рудько. — У хаті води по коліна. Сусідська половина майже завалилася, а я свою ще трохи піддержую.

Жінка показує на фундамент у тріщинах. Хата сильно осіла. У кімнаті до підвіконня стіна сира та вкрита пліснявою. Коли ступаєш підлогою, та сильно прогинається під ногами.

У хаті води по коліна

— Не бійся, дитино, — втирає сльози Надія Семенівна. — Підлога зовсім згнила. То я її понакривала чим могла. Коли води в хаті було по пояс, із міської ради приїжджали. Похитали головами та й поїхали. Ніхто не допоміг.

Ходить по хаті й голосить.

— Хтось би прийшов та подивився на нашу біду, — заламує руки. — Що ж я злидень сама зроблю.

Біля двору Надії Рудько стічна канава. Через паркан від неї на підвищенні стоїть новий двоповерховий будинок. Навпроти будинку замість канави — вузенький рівчак, зарослий травою.

— Я навпроти себе в канаві траву рву, чищу її, — обурюється жінка. — А сусід взагалі закопав. Траву там рве для худоби.

У пров. Високому в стічній канаві сидить 79-річний Михайло Гриценко, рве траву:

— Раз у місяць мушу чистити, — поправляє кепку. — Комунальщики її споконвіку не чистили. Раніше за меліорацією слідкували, а тепер закинули.

Чоловік перераховує, скільки будинків вулицею завалилося через сирість. Каже, кожна друга хата у мікрорайоні в аварійному стані.

— Спасіння утопаючих — справа рук самих утопаючих, — каже начальник інспекції з контролю за благоустроєм, екологічним та санітарним станом Полтави Юрій Стрюк. — Жителі самі позасипали стічні канави. Труби не чистять. Це приватний сектор. Ніхто за них того робити не буде.

В інспекції пояснюють, якщо людина закопала біля двору стічну канаву — це адмінпорушення. За нього штрафують на суму від 17 до 51 грн.

— Але штраф ми можемо накласти лише раз, — говорить Юрій Іванович. — Якщо закопана канава створює незручності жителям, слід звертатися до суду.

Зараз ви читаєте новину «Від руйнування будинки скріплюють шурупами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі