четвер, 23 квітня 2009 18:33

В урочище під Чернечим яром можна доїхати лише за хорошої погоди

Автор: фото: Валентина ІЩЕНКО
  У перший день великодніх свят полтавці Віктор Мурашов (ліворуч), Сергій та Анна Зубані відпочивають у передмісті Полтави на березі Ворскли за Південним залізничним вокзалом
У перший день великодніх свят полтавці Віктор Мурашов (ліворуч), Сергій та Анна Зубані відпочивають у передмісті Полтави на березі Ворскли за Південним залізничним вокзалом

У неділю, на Великдень, по обіді в Полтаві порожньо. Більшість городян виїхали відпочивати на природу. Найпопулярніше місце для пікніків у жителів обласного центру — дендропарк неподалік приміського села Яківці.

— Там ніде було ступити. Кожен кущик був зайнятий, — каже полтавка Вікторія Мельник, 29 років.

У дендропарку чотири ставки. Ростуть бузок, берези, ялини, рідкісні рослини. До парку курсує міський автобус. Поряд автостоянка.

— Ми ж поїхали до Спасо-Преображенського монастиря. Там гарна лісопосадка, — продовжує Вікторія. — Піднімаємося асфальтованою дорогою до храму. А в повітрі чується запах шашлику. Звідусіль сунуть люди у кросівках — із корзинами й пакетами.

Перед монастирем — залізниця. Уздовж із чарками й шампурами сидять відпочивальники. Махають потягу, машиніст їм сигналить.

У Кременчуці серед Дніпра два острови — Шаломай і Зелений. Там місцеві та приїжджі будують курені й місяцями живуть на природі.

— Там галявини зі столами, лавками, навісом, гачечками для рушників на дереві. Є маленькі дерев"яні будиночки. А є халабуди зі звичайних дошок і гілок дерев, обгорнуті поліетиленовою плівкою, — розповідає кременчужанка Олена Сальник, 36 років. — Раніше туди ходив міський катер, а тепер добираються лише власними човнами.

Із Чорнухинського району їдуть у сосновий ліс під селами Курінька й Піски-Удайські. Тут можна порибалити на річці Удай, назбирати грибів.

— Місця в нас казкові. Люди з усієї України викуповують будинки по 12–13 тисяч доларів. Із кінця літа мисливці в лісі мішками набивають диких качок, — розповідає 48-річний Віктор Остроушко з Чорнух.

У Куріньці підприємець викупив стару контору й переобладнує її на готель.

— Торік із другом на човні плили з Пирятина до села Городище. Гребли потихеньку за течією. Понад берегом там зроблені місточки, стоять столи, стільчики, бесідки. Можна будь-де переночувати, зварити на вогні юшку, — каже Остроушко.

Люди з Великої Багачки відпочивають на березі Псла у хвойному лісі, що за підвісним мостом. На галявинах є столи з лавочками. З іншого боку — кафе, стоянка, спортмайданчик, гойдалки.

Вибагливіші їдуть до села Балаклія. Псел у тому місці робить поворот, течія нешвидка. З одного боку — широкі луки, а другий берег підступає обривом.

— Для нас це сімейна традиція: беремо намети — і туди на три-п"ять днів, — каже Олена Орисенко, 32 роки. — Там тихо, спокійно. Одна пара з Москви понад 30 років приїздить. Люблю вночі полювати на сома. І посидіти біля багаття на березі річки, спостерігаючи, як зорі падають.

У селі Чернечий яр під Диканькою є місцина Підлуг. Її називають маленькою Швейцарією. Торік там знімали фільм-казку "Хуторок". Режисер Микола Денисов за $500 купив в урочищі хату.

Люди з усієї України викуповують будинки по 12–13 тисяч доларів

— Місце екзотичне, — каже 28-річна Інна Приходько з Полтави. — Воно наче заховане від людського ока. Там при вході стара криниця-журавель. Багато пагорбів, хвойних дерев. Від них у повітрі аж солодко. У долині є холоднюче озеро із джерелом посередині. Поряд — кладка, з якої можна стрибати. Зараз там стоять лише дачі й хати-пустки із садками. Ми із чоловіком наїлися в них яблук, шовковиці, абрикос.

Через бездоріжжя машиною до урочища можна дістатися лише ясної погоди.

В Оржиці відпочивають на річці Сула в селі Тарасівка поблизу поромної переправи. Ця місцина розташована за 5 км від селища. Найбільше відпочивальників на другому пляжі.

— Він розташований на двох звивистих пагорбах, розміщених "доларом". Там люди облаштували спортивні майданчики, — каже селищний голова Віктор Симоненко, 44 роки. — Понад трасою до переправи йде гора. А під нею гарний березово-осиковий гай.

Жителі Нових Санжар пишаються, що в їхньому селищі 10 упорядкованих місць відпочинку — столи з лавками, мангали, урни для сміття, волейбольні майданчики.

— Із друзями найчастіше ходимо на пагорб до альтанки Святої Покрови. Це найвища точка в Санжарах, де випускники зустрічають світанок, — розказує місцева жителька Наталія Койнаш, 24 роки. — Поряд з альтанкою — місток закоханих. Там постійно фотографуються молодята.

З альтанки чудовий краєвид. Можна посидіти за столиком, посмажити шашлики. Із висоти видно, що дерева парку посаджені у формі літер "Н" і "С".

Із Гадяча їдуть відпочивати до Лесиного гаю — урочища, оспіваного Лесею Українкою. Воно за 4 км від центру. Там була садиба матері письменниці.

— Тільки яке свято — до гаю суне люд із корзинками, пакетами, — розповідає місцева жителька Марина Якобченко, 46 років. — При вході стоїть пам"ятник Лесі Українці. Від нього асфальтовані доріжки ведуть до джерел. Позаторік там зробили лавочки й дерев"яний настил.

Одна доріжка веде вниз до річки, де луки й ліс. У ньому є дуби, посаджені родиною Драгоманових.

До гаю курсує міський автобус. Поряд автостоянка.

Зараз ви читаєте новину «В урочище під Чернечим яром можна доїхати лише за хорошої погоди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі