четвер, 19 червня 2008 18:51

Терміново закордонний паспорт роблять за 800 гривень

Автор: фото: Юлія МІХНО
  Заступник головного лікаря третьої міської лікарні Полтави Зоя Величко (ліворуч) у Київському райвідділі міліції оформлює документи на отримання закордонного паспорта. Наступного року жінка планує поїхати на відпочинок до Туреччини
Заступник головного лікаря третьої міської лікарні Полтави Зоя Величко (ліворуч) у Київському райвідділі міліції оформлює документи на отримання закордонного паспорта. Наступного року жінка планує поїхати на відпочинок до Туреччини

Із початку літа збільшилася кількість охочих отримати закордонний паспорт. В основному люди їх оформляють для поїздки на відпочинок.

Майже 12,1 тис. таких документів видали з початку року за системою Державної інформаційної системи реєстраційного обліку фізичних осіб та їх документування (ДІС) на базі відділу у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб (ВГІРФО) при обласній міліції по вул. Пушкіна, 63 у Полтаві. Торік із кінця червня, коли почали видавати закордонні паспорти нового зразка, такі документи отримали 5677 людей.

— У нас черга є завжди, — говорить заступник начальника обласного ВГІРФО Надія Болдирева. — Ми обслуговуємо людей із усієї Полтавщини.

У Полтаві закордонні паспорти ще оформляють у кабінеті N6 у приміщенні Київського райвідділу міліції по вул. Маршала Брюзова, 36. Туди можуть звернутися тільки мешканці міста. За півроку  тут видали 3724 закордонні паспорти. Це фактично 35 паспортів щодня.

Об 11.00 біля кабінету черги немає.

— Уже всі розійшлися. Зранку було багато народу, але всіх обслуговуємо швидко, — говорить паспортист Олена Семенова. — Інколи можна попасти на кількагодинну чергу, а інколи взагалі без неї зайти.

У кабінеті пояснюю, що хочу зробити закордонний паспорт. Паспортистка дає папірець із рахунками. Їх можна оплатити у будь-якому банківському відділенні. Нагадує, що при собі треба мати паспорт, ідентифікаційний код, ксерокопії цих документів та квитанції про сплату рахунків. Усього квитанцій потрібно оплатити шість — держмито, страхування медвитрат, за саме оформлення паспорта, за довідку про судимість чи її відсутність, за різні перевірки документів. Без банківських послуг паспорт обійдеться у 315,48 грн.

Біля входу в кабінет паспортистка перевіряє наявність усіх документів та дає заповнити заяву-доручення.

— Я зараз у відпустці тому вирішила зайнятися корисними справами, — говорить заступник головного лікаря третьої міської лікарні Полтави Зоя Величко, 49 років. Жінка в коридорі заповнює документи. — Наступного року сподіваюся поїхати на відпочинок до Туреччини.

На паспорт фотографують просто в кабінеті на цифрову камеру. Зображення виводять на комп"ютерний монітор. Якщо знімок не подобається, можна перезняти. Паспорт громадянина України для виїзду за кордон оформляють протягом 45 робочих днів.

Терміновий закордонний паспорт в обласному ВГІРФО роблять за 14–18 днів. Коштує він 600–800 грн у залежності від терміну. Для цього потрібно написати відповідну заяву та мотивувати свій швидкий виїзд.

Закордонні паспорти також роблять у Кременчуці, Лубнах і Миргороді. Туди можуть звернутися жителі навколишніх районів. Восени планують відкрити подібні пункти в місті Комсомольську і в Октябрському районі Полтави.

Зараз ви читаєте новину «Терміново закордонний паспорт роблять за 800 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі