середа, 29 грудня 2010 15:55

Собаки тікають із дворів і нападають на людей

"Іду ввечері від дітей додому. Тут із кущів як вискочить собацюра — і на мене. Думала, серце ковтну, так злякалася. А пес не просто гавкає, на ноги кидається і таки вкусив, — розповідає 75-річна Галина Чужбенко. — Добре, кілька носків наділа, до тіла не дістав, тільки синяк на нозі лишився і сапожок порвав".

Чужбенко живе у пров. Карпенка-Карого у полтавському мікрорайоні Кобищани. Пес на неї напав два тижні тому.

— По вулиці їх багато бігає. Холодно стало. Господарі повідв'язували, щоб не примерзли на цепах, — продовжує. — Собаки тікають із дворів, збиваються в зграї й кидаються на людей. Сусідчин пес тероризує вулицю — вислизає з цепу, лапою відкриває ворота і кидається всім під ноги. Хлопці кричать, що заб'ють його. Жінка стара, не може як слід дивитися за собакою.

Скільки собак у місті — невідомо, такої статистики ніхто не веде. Раз на рік ветеринари за бажання господарів щеплять тварин від сказу.

— Зробити тварині щеплення примусити ніхто не може, — говорить Оксана Братішко, 23 роки, з Полтавської міської ветлікарні. — Якщо вкусив собака, потрібно негайно звертатися в травмопункт. Господар мусить віддати пса на кількаденний огляд.

Ветеринари відзначають: дедалі більше людей відмовляються щепити тварин. Домашні улюбленці можуть заразити людину смертельними хворобами, грибком, гельмінтами. За останні три місяці пси покусали 113 полтавців.

— Штрафувати людину за те, що обірвався собака і когось покусав, не передбачено. Ми лише усно попереджаємо господаря, щоб краще стежив за твариною, — говорить Юрій Сулаєв із полтавської обласної міліції. — Тільки в судовому порядку людина може вимагати відшкодування витрат на лікування й компенсації моральної шкоди.

За останні три роки в області не зафіксували жодного випадку, коли господар нацькував би пса на жертву. Довести такі наміри в суді, за словами правоохоронців, украй важко.

Найнебезпечніші породи собак — середньоазійська й кавказька вівчарки, ротвейлери.

— Якщо бачите, що на вас біжить розлючений собака, — не панікуйте, — радить 28-річний Андрій Смолінський із міліцейського кінологічного центру. — Запах адреналіну сприймають як виклик. Руками закрийте обличчя, не тікайте. Рухому людину пес сприймає за здобич. Якщо стоятимете, пес бігатиме довкола й не кусатиме. Можливо, хтось сміливіший нагонить його. Перед собачою мордою наставте сумку, пакет, відкрийте парасольку. Якщо поряд побачите палку, намагайтеся встромити її в пащу чотирилапому. Собаки мають уразливі місця — складки біля вуха чи паху. Бійцівські породи малочутливі до болю. Дворняги нестрашні — хіба за штанину потягнуть, зубами синяка наб'ють. Людину загризти не здатні.

Перш ніж відпускати пса, варто перевірити, чи немає дірок в огорожі або підкопів. Якщо собака перескакує паркан, натягують дріт. На зиму утепляють будку, на двері вішають лист гуми.

Зараз ви читаєте новину «Собаки тікають із дворів і нападають на людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі