понеділок, 22 квітня 2013 07:30

"Піднімається з першого на дев'ятий. Більше ніде не стає"

Автор: Малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

— То камера питок була, а не ліфт — весь загажений, обпісяний. Поки доїдеш на свій етаж, хоч не дихай, бо втравишся. Поставили замки електронні. Тільки ними ліфт можна відкрити. Цей безпрєдєл моментом закінчився, — каже 64-річний Микола Чередніченко, одягнений у спортивний костюм і легкі чорні туфлі. Руки трусяться через нервову хворобу.

Спілкуємося в понеділок, 15 квітня по обіді на подвір'ї 9-поверхівки на вул. Маршала Бірюзова, 82.

У цьому будинку торік почали працювати платні ліфти з електронними замками.

— Натерпілися, канєшно, — сідає на лавку перед будинком огрядна літня жінка у бірюзовій куртці й темно-зеленій спідниці. Називається Катериною, на лівій щоці має дві великі родимки. — Із сусіднього дому діти бігали кататися. Поламають підйомник. Не робить пару днів. То ми, жильці, пішли у "Полтаваліфт" просити помочі. Там предложили експеримент — поставити на ліфти ключі. З нижніх поверхів усі відмовилися. Жильці з четвертого по дев'ятий покупляли, — жінка дістає із сумки в'язку ключів. Між ними фіолетовий пластиковий гачок із металевою бляшкою. Подібний на ті, що відмикають вхідні двері під'їздів.

Ключ до ліфта коштує 17 грн. За користування замком із кожної квартири платять по 15 грн щомісяця.

— Раз прихватило серце, визвала "скору". Врачі приїхали, та так вилаяли, що не спустила їм ліфта, мусили пішки підніматися, — продовжує жінка.

Микола Чередніченко запрошує проїхатися ліфтом. Заходимо в під'їзд, там темно, на багатьох поштових скриньках відірвані дверцята. Микола Іванович притискає ключ до спеціального отвору, одночасно натискає кнопку ліфта. Всередині стіни обклеєні рекламою, підлога застелена новим лінолеумом. Піднімаємося на дев'ятий поверх.

— 15 гривень з квартіри — дорого платити за ліфт, — піднімає догори вказівний палець Микола Іванович. — З жінкою інваліди, то розрішили половину віддавати.

На сходовому майданчику зустрічаємо одну з активісток будинку — пенсіонерку Олену, вбрану в довгий чорний плащ.

— Раніше на восьмому поверсі торгували наркотиками, — каже. — Прямо там кололися. Ліфт перетворили на рухомий туалет. Зараз платимо 15 гривень, щоб можна було зайти всередину і не вступити в какашку. Якщо ламається ліфт — моментально приїжджають хлопці й ремонтують. Не було такого, щоб стояв пару днів.

Навпроти 9-поверхівки з платними ліфтами стоїть такий же будинок. У ньому підйомники не закривають на ключ.

Перед під'їздом високий худорлявий чоловік сапкою обполює зимову цибулю.

— Живу на третьому етажі, ліфтом почті не їжджу. Все збираюся сходити до ліфтьорів, хай вичеркнуть мене к той-то матєрі, шоб вообще за нього не платити. Десь 3 гривні в місяць віддаю — за шо, непонятно, — каже Микола Іванович. — Живу в цьому домі 28 років. Ліфт споконвєчно ламається. Було, два і три тижні стоїть. Зараз піднімається з першого на дев'ятий. Більше ніде не стає. Недавно з двома мужиками застряв. Ліфтьорів прождали пару часів. Тоді подзвонили ще раз і набрехали, що мамочка з малою дитиною сидять. Мале вкакалося, реве. Ліфтьори приїхали за 10 мінут. Чув, у сусідському домі з ключами їздять. То там ліфт тільки зламався, зразу й поремонтували.

Електронний ключ легко обдурити

У Полтаві близько 900 ліфтів. Замикаються ключами п'ять багатоповерхівок колишнього ЖЕКу "Будівельник".

— Люди самі прийшли, сказали, що готові платити. З кожним підписали договори, — розповідає Олександр Руденок із товариства "Полтаваліфт". — 15 гривень, які платять щомісяця, йдуть на технічне обслуговування підйомника. Коштів цих на все не вистачає. Мала би бути інша система — щоб за ліфт платили всі мешканці будинку, першого поверху — менше, хто живе вище — більше.

Поставити ліфт на ключ обходиться у 2,5 тис. грн. Ліфтери кажуть, електронний ключ легко обдурити або одним користуватиметься кілька сімей.

Цього року на ремонт ліфтів міська влада виділила 3 млн грн. Це втричі більше, ніж торік. Планують капітально відремонтувати дев'ять ліфтів у багатоповерхівках, решту суми витратять на дрібні ремонти. Ставити ключі не планують. Ліфти ключем почали замикати і в будинках ОСББ.

Зараз ви читаєте новину «"Піднімається з першого на дев'ятий. Більше ніде не стає"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі