четвер, 05 серпня 2010 17:09

Овочі з городів біля доріг провокують онкохвороби

— Огород від дороги за 10 метрів. Трохи присипає картопляне огудиння пилюкою, та то не страшно. У ковбасі більше хімії, — розповідає пенсіонерка Ніна Іванова. Проживає в мікрорайоні Кобищани Полтави. — На базарі все дороге. Живу з огороду.

У зону ризику потрапляють земельні ділянки, які розміщені ближче як за 20 м до автодоріг. Через вихлопні гази транспорту овочі та фрукти накопичують важкі метали, нітрати, на листі осідає пил і бруд.

— На око неможливо визначити, чи накопичують рослини важкі метали, — говорить 44-річна Надія Гальченко, голова Кременчуцького осередку Всеукраїнської екологічної ліги, кандидат біологічних наук. — Лише в дерев через це скручується і сохне листя. Дерева з шершавим листям схоплюють і накопичують більше важких металів, ніж із гладким.

До збільшення вмісту свинцю схильні помідори, картопля, морква, капуста, буряк, пір"я цибулі. Мідь накопичують помідори і кріп. Цинк — цибуля, буряк, картопля.

— Найбільшу кількість важких металів схоплюють однорічні рослини, тобто майже всі, що ростуть на городі, — продовжує Надія Павлівна. — У дерев інша специфіка — вони накопичують лише перший рік, а потім адаптуються до середовища і вміст важких металів у їхніх плодах зменшується до фонового. У народі є повір"я — обривати перші плоди дерева недостиглими. Мотивують тим, що йому потрібно зрости, окріпнути. У наступному врожаї фруктів важких металів буде значно менше.

Важкі метали з овочів вивести неможливо

Щоб зменшити вміст шкідливих речовин, на городи завозять гній. Він виносить важкі метали, особливо нікель, у нижні шари ґрунту. Також застосовують торф, суперфосфат чи нітроамофос.

— Важкі метали з овочів вивести неможливо. Після їхнього споживання з"являється головний біль, висип на шкірі, нудота. При захворюваннях печінки чи нирок розвивається загострення недуги. У людини, яка вживає продукти з підвищеним вмістом магнію, відсвічують волосся і нігті.

У Полтавській міській санітарно-епідеміологічній станції повідомили, що ніхто не перевіряє городину з ділянок, розташованих попід дорогою. Статистику про вплив такої городини на здоров"я людей не ведуть. Підтвердили, що овочі та фрукти з підвищеним умістом важких металів провокують розвиток хронічних і онкологічних захворювань.

Зараз ви читаєте новину «Овочі з городів біля доріг провокують онкохвороби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі