четвер, 29 квітня 2010 18:17

Олександра Мамая підтримує більшість полтавців

 

2400 полтавців опитала протягом 16–18 квітня цього року громадська організація "Незалежний центр стратегічних досліджень". З"ясовували, які політичні партії та персоналії вони б підтримали, якби місцеві вибори відбулися сьогодні. Людей запитували, кого вони хочуть бачити мером Полтави, не називаючи жодного прізвища. Похибка становить 1%.

— Для Полтави достатньо опитати 1200 і навіть 900 осіб, щоб вибірка була репрезентативна. Але ми взяли вдвоє більше людей, — говорить голова "Незалежного центру стратегічних досліджень" Микола Лебедик. — Проявилися троє — діючий мер Андрій Матковський, колишній — Анатолій Кукоба і Лідер Громадського об"єднання "Наш Дім — Полтава" Олександр Мамай. Менше одного відсотка набрали колишній заступник губернатора Андрій Баранов і теперішній заступник губернатора, колишній голова Київської райради в місті Полтава Віктор Животенко. 2 відсотки отримав лідер партії "Третя сила" Василь Гаврилюк. 7,8 відсотка опитаних не дали відповіді.

Із трійки лідерів найбільше голосів має Олександр Мамай — 43,9%. Після нього Андрій Матковський — 26,2%. Третій — Анатолій Кукоба, за якого проголосували б 17,9% жителів міста.

— Анатолій Кукоба сформував потужний образ сильного господаря. Він багато чого зробив у місті, церкви відбудував. Залишив свій слід, люди добро пам"ятають, — пояснює Микола Лебедик. — Але він навряд чи буде балотуватися в мери. Про Олександра Мамая кажуть, що от він пайки роздає. Та люди добрі, мова не про пайки. У масовій свідомості з"явилася людина, яка щось робить не те, що робили попередники. Він же 10 відсотків власного прибутку віддає людям. Це, звісно, пов"язано з політичними амбіціями, але ж до нього ніхто так не робив. Я не пам"ятаю в Полтаві осіб, що ділилися б своїми грошима. Більше того, у потужнішому і багатшому Кременчуці, де ми теж проводили дослідження, узагалі немає таких меценатів. Люди пішли до нього не через гречку чи пайки. У нашому ж суспільстві немає такого явища, як меценатство. На церкву ще хтось може щось і дасть, на інше — не дадуть. Олександр Мамай — то цілий феномен народження нових людей — меценатів.

Олександра Мамая підтримують більшість полтавців, бо другий рік він спонсорує спортсменів, роздає продуктові набори. Він охопив усі прошарки населення, дійшов до кожного.

— Дехто зараз хибно думає, що Мамая підтримують переважно старики, — зауважує керівник групи інтерв"юерів Марина Яковлєва. — Насправді його підтримують усі вікові групи. Єдине — за нього більше жінок, а за Кукобу — чоловіків.

Дійшов до кожного. Його підтримують усі вікові групи

На думку Миколи Лебедика, якщо Олександр Мамай стане мером, меценатство продовжуватиме існувати.

— Після нього будуть інші, але він буде першим, — говорить. — Люди на це почали реагувати. Це значить, що наша Полтава стала освіченішою, культурнішою. Якщо більше заможних людей стануть проводити політику меценатства, не соромно буде стверджувати, що Полтава — справді духовна столиця України.

У результаті проведеного дослідження фахівці "Незалежного центру стратегічних досліджень" з"ясували, що в місті почали проявлятися ознаки демократії.

— Якщо раніше в нас були удільні князьки — Анатолій Кукоба, чіткий господар міста. Після нього Матковський прийшов, загосподарював. То зараз господаря немає. Це свідчить, що в нас демократія пішла. Це маленький, паршивенький, але показничок, — каже Микола Лебедик.

Із п"яти партій, що претендували на місця в депутатському корпусі міста, залишилися чотири.

— Литвин зійшов із дистанції. Найсильнішу в "бютівському" регіоні Партію регіонів підтримують 31 відсоток. БЮТ має 21 процент. За умови створення блоків місцевими політичними діячами, блок Матковського можуть підтримати 4,8 відсотка, Кукоби — 3,6, Мамая — 9,1 процента.

Зараз ви читаєте новину «Олександра Мамая підтримує більшість полтавців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі