четвер, 15 квітня 2010 19:58

Не вистачає слюсарів, токарів, швачок і електромеханіків

"Три місяці тому через біржу знайшов нову роботу. Тепер працюю охоронцем у слідчому ізоляторі", — розповідає 23-річний Вадим, просить не називати прізвище. Живе під Полтавою.

Чоловік після армії працював продавцем-консультантом у магазині побутової техніки. Потрапив під скорочення штату і вісім місяців був без роботи.

— Освіти немає, досвіду роботи теж, — продовжує. — У центрі зайнятості для таких, як я, вибір невеликий — або на будівництво, або на завод. Там зарплата копієчна. Я зараз отримую небагато, але стабільно.

В обласному центрі зайнятості говорять, кількість безробітних на Полтавщині зменшується. Запустили великі підприємства в Полтаві та Кременчуці, активно набирають працівників на сільгосппідприємства.

— Не вистачає слюсарів, токарів, швачок, електромеханіків, — каже Галина Поліцкова з обласного центру зайнятості. — Стабільним попитом користуються касири, продавці, охоронники і кондуктори. На сезон набирають кухарів, барменів, працівників у табори відпочинку. Украй рідко працедавці шукають юристів чи економістів.

Чимало людей відмовляються від важкої малооплачуваної роботи. Тому попит на робітничі професії не зменшується. Деякі працедавці обіцяють до малого окладу добавку в конверті. Однак згодом відмовляються від своїх слів.

У місцевій пресі найбільше пропозицій працевлаштуватися продавцям, менеджерам із продажів, спеціалістам із нерухомості, кухарям, кондитерам, охоронцям, водіям і диспетчерам служб таксі. Вакансії для цих працівників є завжди, бо через неприйнятні умови роботи й оплату є постійна плинність кадрів. Чимало запрошень у мережевий маркетинг. 5 тис. грн продажем косметики можна заробляти через чотири-п"ять років, обіцяють "мережевики". Люди не витримують і припиняють таку діяльність, майже щойно почавши.

На замовлення роботодавця безробітний може опанувати нову спеціальність.

Термін перепідготовки залежить від групового чи індивідуального навчання — від трьох-восьми місяців.

Другий рік не виплачують одноразову допомогу для відкриття власної справи. Кажуть, відновлять її видачу із 1 червня. Центр зайнятості протягом року може компенсувати витрати на зарплату приватному підприємцеві, якщо він працевлаштує безробітного на своє виробництво не менше ніж на два роки. Щомісячні виплати не перевищуватимуть розмір середньої зарплати по області — 1,7 тис. грн.



Цифри

29 769 безробітних офіційно зареєстровані на Полтавщині на початку квітня цього року. Усі непрацюючі становлять 3,3% працездатного населення. В окремих селах офіційно мають роботу лише одиниці, бо сільгосппідприємства збанкрутували ще кілька років тому, до фінансової кризи.


3 500 вакансій пропонує обласна служба зайнятості. На одне робоче місце претендують 10 осіб.


1802 грн становить максимальний розмір допомоги по безробіттю. Мінімальний — 360. Обсяг виплат постійно збільшується.


Понад 500 000 безробітних тепер в Україні, це 2% від усіх працездатних у державі. Кожен другий раніше був робітником, майже кожен третій — службовцем.


212 млн людей у світі не мають роботи. Це 6,6% працездатного населення планети.

Зараз ви читаєте новину «Не вистачає слюсарів, токарів, швачок і електромеханіків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі