четвер, 30 вересня 2010 16:47

На секонді люди скупляються на 10 років наперед

Автор: фото: Ірина РЕРІХ
  Полтавка вибирає штани в рядах секонд-хенду на полтавському ринку Алмазний. Позаду — продавщиця Олена Сенько розвішує одяг. Каже, завдяки роботі виплачує кредит за квартиру. Боїться, може лишитися з дитиною на вулиці без заробітку і житла
Полтавка вибирає штани в рядах секонд-хенду на полтавському ринку Алмазний. Позаду — продавщиця Олена Сенько розвішує одяг. Каже, завдяки роботі виплачує кредит за квартиру. Боїться, може лишитися з дитиною на вулиці без заробітку і житла

Понад тисячу підписів зібрали власники і продавці магазинів секонд-хенду в Полтаві. Вони протестують проти закриття точок поношеного одягу. Подібні протести пройшли в райцентрах регіону.

В Україну поношений одяг привозять з Голландії, Німеччини, Італії, Англії. Для Полтавщини його беруть із харківських та київських баз.

— На 1 вересня купила синові джинси за 400 гривень на речовому ринку. Фірмені, з емблемами. Тарас поносив кілька днів і показує синяки на ногах — фарба на тіло зійшла. Ледь відмилося, — каже полтавка Світлана, прізвище не називає. На ринку Алмазний у рядах ношеного одягу вибирає синові штани. — Єдиний порятунок — секонди. Дешево і якісно. Тільки треба вміти вибирати і не спокушатися на ціни, не брати зайвого.

Зранку в будень біля контейнерів збирається по троє — четверо покупців. Біля яток вигукують жінки: "Розпродаж, все по 5 гривень". Брюки, блузки продають від 30 грн. Куртки від 85 грн. Купами накладають більш зношений одяг. Його віддають за 5–10 грн.

— Люди гребуть на 10 років наперед. Дітям навиріст, родичам. Переживають, що закриють секонди, — розповідає продавщиця Олена Сенько, 45 років. — При Юлі теж таке казали, але здоровий глузд переміг. Обіцяли податкові канікули, а замість них — закривають бізнес. А те, що люди без роботи залишаться, без дешевої одежини, то  всім байдуже. Ми не заважаємо легкій промисловості. Шийте нормальні речі, люди скуплятимуться на фабриках. А то одне барахло носити неможливо. Повертаємося у 1990-ті. Тоді точно ніхто податки платити не буде. Одяг стане дефіцитом. Продаватимуть його з-під поли чи тайком по хатах.

Одяг стане дефіцитом. Продаватимуть його з-під поли чи тайком по хатах

— Серед секонду трапляються речі з полтавської фабрики "Ворскла". Шовчик до шовчика. Для своїх людей таке зробити невтьопні, — втручається в розмову інша продавщиця. — Харчі дорогущі, плата за комунальні постійно росте. Люди вже й так напівголодні, так нехай ще й голими ходять.

На ринку пліткують, "реформи" з поношеним одягом — наслідок переділу сфер впливу. Припускають, зміняться постачальники та їхня кількість. Піднімуть ціни на розтаможування, речі подорожчають на ринках і в магазинах.

— У вітчизняних підприємств не ті потужності, щоб вважати секонд-хенди конкурентами. На ринку вони зайняли свою нішу, — говорить Валентина Щеглова з компанії "Лула", що виготовляє трикотажний одяг.



10 000


СТІЛЬКИ гривень у середньому отримує на місяць власник точки секон-хенду на найбільшому в Полтаві ринку поношеного одягу в мікрорайоні Алмазний. Продавець секонду працює за 20 грн у день, має відсотки від спроданого. У місяць виходить 1–1,5 тис. грн зарплати

Зараз ви читаєте новину «На секонді люди скупляються на 10 років наперед». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі