четвер, 05 травня 2011 19:10

Між будинками сильні протяги

У мікрорайоні Сади-1 у Полтаві найбільше дворів, де сильні протяги між багатоповерхівками. Жителі скаржаться, узимку дме так, що важко зайти у двір. Улітку несе пил і пісок. Це наслідки неправильного проектування, вважає полтавський архітектор Світлана Денисенко.

Чому виникають сильні протяги?

— Коли проектують будинки, зважають на розу вітрів. Це своєрідна діаграма, яка показує повторюваність вітрів різних напрямків у даній місцевості. Для кожного регіону він свій. Для Полтавщини характерні північно-східні вітри взимку і південно-західні влітку. Коли зводять будинки на півночі, ставлять кругом, щоб двори були закритими, не продувалися вітром. У Криму навпаки. Доми зводять так, аби були коридори для повітряних потоків. Тоді не так вимотуватиме спека, у місті буде свіже повітря. Якщо у дворі сильно дме — при будівництві не врахували розу вітрів.

На що впливають такі прорахунки?

— Стіни будівлі не охолоджуються. Проте додатково утепляти житло не потрібно. У таких дворах незручно відпочивати, гуляти з дітьми. Аби перекрити потік, можна поставити якусь будівлю у дворі. При генеральній забудові міста розу вітрів враховують. А добудовують доми, як вийде. Люди потерпають через вітри, але забудовників то мало хвилює.

Зараз ви читаєте новину «Між будинками сильні протяги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі