четвер, 15 липня 2010 19:58

Комбайнери заробляють до шести тисяч гривень

У 25 районах Полтавщини почали збирати врожай пшениці, ячменю, гороху та рапсу. Станом на 9 липня намолотили понад 50 тис. т зернових. Аграрії планують із цьогорічного врожаю зібрати близько 2 млн т зерна. Комбайнери жаліються, що часті дощі дозволяють працювати на полі по 2–3 год.

Водії комбайнів сільськогосподарського товариства "Укрлатагро" на Миргородщині з 4.00 на полі. Поспішають, бо після полудня зазвичай дощить. Обід привозять із 13.00. Раніше брали на поле тормозки, тепер їжу возять із миргородського санаторію.

— На поле скоро мають підвезти. Розсиджуватися немає коли. Погода бачите яка. Кожна хвилина дорога, каже агроном сільгосппідприємства Борис Стешенко. — О, а он і обід їде.

Машина по стерні прямує до загінки. Наближається до комбайну, зупиняється.

— Що тут у нас, суп-харчо? — цікавиться Віктор Логвин. — Я люблю ситний.

Куховарка наливає тарілку супу, подає.

— О, це по-нашому, — каже комбайнер, витягаючи із миски шмат м"яса.

Підходять ще троє. Із каструлі набирають у кружку води, зливають один одному на руки.

— А чули, Верховна Рада не йде на канікули. Усе не рішать, чи мужикам іти в 60 чи в 65 на пенсію, — каже хтось із комбайнерів.

— Хочуть, щоб усі Богу душу дали. А кому ж вони закони писатимуть? — сміється чоловік у картатій сорочці.

Працівники підходять по другу страву. У мисках із нержавійки рисова каша, котлета і салат із капусти та огірків. Їдять стоячи.

До побєдного будем. Десь до дев"ятої вечора, доки не смеркне

Запитую, чи за обідом можуть випити чарку. Сміються. Кажуть, на роботі такого робити не можна.

— Да, хоч дало трохи поробити. Та й погода поки що нічого, — каже один, поглядаючи на небо. — А то вчора були під Шахворостівкою. Пообідали, тільки в загінку, а дощ як устюжить. Усе, робота стала. Півтори години потратили, доки перейшли на це поле.

Дзвонить мобільний телефон. Чути, як один із працівників у трубку каже:

— Та якщо погода дозволить, то до побєдного будем. Десь до дев"ятої вечора, доки не смеркне.

— Урожайність пшениці на цьому полі хороша, а от вологість підвищена. Постійно ж ідуть дощі. По області, певно, усюди так, — пояснює директор товариства "Укрлатагро" Іван Панков. — Що ж, як ми робити нормально через погоду не можемо.

Комбайнери отримують 20 грн за скошений гектар. На машині працюють по двоє. При гарній погоді можуть обмолотити біля 20 га зернових. За місяць жнив заробляють до 6 тис. грн.

Товариство "Укрлатагро"орендує більш як 7 тис. га землі на території семи сільських рад Миргородського району. Цього року понад половину площ засіяли зерновими, решту — рапсом і соняшником.

Зараз ви читаєте новину «Комбайнери заробляють до шести тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі