четвер, 07 серпня 2008 19:10

Чи варто утримувати школи з малою кількістю учнів?

Валерій Книш, голова Семенівської райдержадміністрації:

— Дітей треба навчати у школах, які мають відповідне матеріальне забезпечення і кваліфікованих педагогів. Коли географію читають вчителі фізики або фізкультури, рівень знань учнів, як у американців. Колектив із 20 чоловік краще, ніж із двох. Тому малокомплектні школи доцільніше закривати. Але обов"язково треба працевлаштовувати педпрацівників, організувати підвезення дітей, отримати згоду батьків і зберегти будівлі.



Олексій Андрієнко, директор Полтавського театру ім. М. Гоголя:

— Якщо закриють школи й дітей возитимуть автобусами, то це ж пальне потрібне. Воно коштує недешево сьогодні. Школа взагалі — це конвеєр, який не може виховати особистість. Раніше були гувернантки. Правда, так було в багатих людей. Вкладали в дітей виховання. Нині це не виховання, а бред. Радянська влада вихованню приділяла більше уваги, ніж зараз. Напевно, малокомплектні школи краще закривати. Збитки будуть у будь-якому випадку.



Юрій Кращенко, голова студради Полтавського педуніверситету:

— У малокомплектних сільських школах є і плюси, і мінуси. У них більш сприятливий мікроклімат, бо дітей мало. І навчальні досягнення мають бути більшими, бо вчитель може кожному приділити увагу. Але учні мають менше можливостей для спілкування. Тому вони такі закомплексовані, замкнуті. Якщо подивитися на це питання з точки зору бюджету, то, безумовно, двох-трьох учнів автобусом возити не вигідно. Тоді діти взагалі можуть залишитися без освіти.

Зараз ви читаєте новину «Чи варто утримувати школи з малою кількістю учнів?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі