пʼятниця, 19 вересня 2008 18:40

Через звалище людям нічим дихати

Автор: фото: Сергій НІКОНОВ
  Жительки вулиці Денисенка в Лохвиці Ніна Житня, Ірина Кудряшова та Галина Васюк (зліва направо) тримають плакати із вимогою закрити міський смітник біля їхніх осель. Із плакатами прийшли на відкриття каплиці в райцентрі, щоб привернути увагу місцевої влад
Жительки вулиці Денисенка в Лохвиці Ніна Житня, Ірина Кудряшова та Галина Васюк (зліва направо) тримають плакати із вимогою закрити міський смітник біля їхніх осель. Із плакатами прийшли на відкриття каплиці в райцентрі, щоб привернути увагу місцевої влад

13 вересня жителі вул. Денисенка на околиці міста Лохвиця вийшли на мітинг із плакатами. Люди вимагали закрити сміттєзвалище, розташоване за кілька сотень метрів від їхніх будинків. Сміття на звалищі постійно горить, нечистоти через ґрунтові води потрапляють у криниці та річку Сулу.

На мітингу Галина Васюк, Ірина Кудряшова й Ніна Житня мовчки тримають власноруч зроблені плакати із написами "Збережіть наш зелений куточок від забруднення", "Наші діти хочуть дихати чистим повітрям", "Шановна влада! Закрийте сміттєзвалище".

— Хіба не видно — воно й зараз димить. Вечером не можна вийти надвір, — навперебій пояснюють жінки.

На звалище звозять сміття комунальники. Самостійно — лохвичани та місцеві підприємства.

— Санстанція виїжджала, брали на аналізи воду та повітря на задимленість. Виявляється, жити тут узагалі не можна, — розводить руками Людмила Лапшина, 72 роки. Жінка живе за 100 м від звалища.

— Смітник на горі, усе через ґрунт у підземні води стікає, в наші колодязі, у річку, — продовжує жінка. — Послухайте, як я дихаю, — хрипить. — Через дим і пил хворію на астму.

До річки Сули від вул. Денисенка приблизно 1 км. На звалище виливають, викачані із каналізаційних ям нечистоти. Місцеві вважають, що звалище постійно підпалюють хулігани або бомжі, які збирають тут металобрухт, макулатуру.

— Звалище започатковане до революції, — пояснює мер Лохвиці Надія Солонець, 60 років. — Нове не лише заплановане, а частково і зроблене. Воно обладнане термічною ямою для мертвої худоби. Проблема лише в будівництві дороги туди, яка коштує 750 тисяч гривень. Вона проходить через болото, тому потрібно класти залізобетонні плити. Кожна коштує більше тисячі гривень. Половину дороги вдалося викласти. Сильно допомогли газовики, що дали плити, по яких їздили до бурових. Грошей на решту просимо в районного відділу екології. Там говорять, що не зобов"язані їх давати — нехай районна влада виділить. Торік сесія райради прийняла рішення виділити 85 тисяч, але досі не дали і копійки. Доведеться знаходити гроші самим. Якщо грошей не вистачить, зробимо решту шляху, як звичайну асфальтовану дорогу без плит.

Надія Солонець зізнається: вона також страждає від звалища. Хата міського голови — недалеко від нього. Дим від горілого сміття відчуває постійно.

Учитель хімії Тамара Корчак разом з учнями досліджувала вплив звалища на людей.

— Коли дим від сміття сполучається із водяною парою повітря, утворюються кислоти, — розповідає Корчак. — Під час горіння в повітря виділяються сполуки сірки, похідні фенолу. У мешканців вулиці Денисенка навіть фіранки псуються, коли на них осідає туман. Для здоров"я дітей звалище особливо небезпечне. Через дим і дрібний пил вони часто застуджуються, імунітет стає нестійким. Таким дітям не можна робити щеплення.

На вул. Денисенка 12 дворів, приблизно 50 жителів.

Зараз ви читаєте новину «Через звалище людям нічим дихати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі