четвер, 01 липня 2010 17:52

Будують найвищий в області собор

Автор: фото надане Полтавською єпархією УПЦ МП
  Таким буде Воскресенський собор у Полтаві. Коли його добудують — не знають, бо зводять за пожертвування
Таким буде Воскресенський собор у Полтаві. Коли його добудують — не знають, бо зводять за пожертвування

У Полтаві в мікрорайоні Алмазний поблизу дерев"яної церкви Серафима Саровського будують Воскресенський кафедральний собор заввишки 95 м. Його зводять на пожертви прихожан.

Із січня цього року поблизу церкви Серафима Саровського почали зводити за допомогою будівельного крану великі металеві арки. Їх елементи  виготовлені на Полтавському експериментальному механічному заводі.  Нещодавно встановили другу арку.

— Що воно таке буде за махіна? — перемовляються двоє чоловіків, заглядаючи за церковний паркан. — Я живу в іншому мікрорайоні, так від мене також ті арки видно. Буде щось велике.

Більшість городян, прогулюючись біля будмайданчика, зупиняються та роздивляються арки.

— На цьому місці будують Воскресенський кафедральний собор, — пояснює ігумен Тихон із Полтавського єпархіального управління Української православної церкви Московського патріархату. — Це буде храм із дев"ятьма банями та дзвіницею. Святині таких розмірів в області ще немає.

Всеукраїнський конкурс на проект собору відбувся вісім років тому. На ньому перемогли полтавські та харківські архітектори. Тепер вони працюють спільно.

Планують, що собор будуватимуть у стилі українського бароко. Він зможе вмістити близько півтори тисячі прихожан.

— Конструкція з арками дійсно незвична для людей, — пояснює ігумен Тихон. — Традиційно такі великі собори будували з колонами всередині. Але біда у тім, що вони крадуть одну третину простору. Через це храм вміщує значно менше людей. Воскресенський собор зводитимуть без колон. Така задумка архітекторів. Для цього і встановлюють металеві арки.

Він зможе вмістити близько півтори тисячі прихожан

В єпархії говорять, місце собору вибрали на прохання людей. Раніше там була паркова зона. Перед початком будівництва представники Української православної церкви Київського патріархату влаштовували в парку пікети. Вимагали, аби не вирубували дерева. Октябрський районний суд заборонив мітингувати, бо всі дозволи на будівництво були.

— Храм зводимо на пожертви полтавців, — розповідає ігумен Тихон. — Уже маємо традицію — їх прізвища пишемо на папірцях і щороку замуровуємо в стіну храму.

Чи залишиться біля собору дерев"яна церква Серафима Саровського по завершенні будівництва, ще не знають. Її збудували на час зведення храму. Перед тим на місці майбутнього собору віряни молилися в будівельному вагончинку.

Торік 15 жовтня в Серафимівську церкву привезли частину мощей преподобного Серафима Саровського, а також копію ікони Божої Матері "Помощница в родах". Нібито мощі святого зцілюють від раку, а іконі слід уклонятися вагітним, аби пологи були безболісними.

Воскресенська церква в Полтаві колись була на місці, де тепер музучилище. Її зруйнували 1936-го за радянської влади.

У Полтаві діють два собори Української православної церкви Московського патріархату — Хрестовоздвиженський і Макаріївський. У Київського патріархату в Полтаві один собор — Успенський, його відбудовують 11 останніх років.

Зараз ви читаєте новину «Будують найвищий в області собор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі