понеділок, 01 серпня 2011 00:00

"Багатії кажуть, відпочинок на байдарці кращий за морський"

Автор: Фото з архіву Катерини Власової
  Олексій Семенов (ліворуч) з учасниками триденного байдарочного походу пливуть Ворсклою від Опішнянської плотини до Полтави.  Він разом із товаришем, туристом зі стажем Ігорем Богданом організували похід для друзів та їхніх дітей
Олексій Семенов (ліворуч) з учасниками триденного байдарочного походу пливуть Ворсклою від Опішнянської плотини до Полтави. Він разом із товаришем, туристом зі стажем Ігорем Богданом організували похід для друзів та їхніх дітей

— За два тижні всі байдарки розписані. Частіше виходять на воду у вихідні. Збираються невеликими компаніями по вісім-десять чоловік. Більшість молоді. Місцеві багатії кажуть, відпочинок на байдарці кращий за морський, — розповідає Володимир Белей, 55 років, із Полтавської школи з веслування на байдарках і каное. — Полтавські річки красиві, багато цікавих маршрутів.

За прокат байдарки беруть 50 грн із людини у вихідні, 35 грн — у будні. Коли вивозять транспортом на маршрут, за кожен кілометр платять 4 грн. У Полтаві човни напрокат здають дві організації.

— Найбільші розтрати у байдарочних походах — дорога, прокат плавзасобу і спиртне, — говорить 24-річний Олександр Оніщенко, інструктор із водного туризму. — Власники не дозволяють розбирати байдарки, та в поїзді їх можна провезти. Пити спиртне на воді заборонено. Але беруть майже всі. Їжа іде, як закуска. Якось двоє хлопців напилися і заснули під кущами. Сміялися з них наступного дня. А коли вночі шукали і думали найгірше, було невесело. Якщо похід спортивний, навантаження велике. За день на байдарках проходимо до 40 кілометрів. На випивку сил не вистачає.

Найпопулярніші маршрути річками Ворскла, Псел, рідше — Орель, Сула.

— Ворскла — бюджетний варіант. Не потрібно тратитися на транспорт. Сів у Полтаві і поплив, — продовжує Олександр. — Гарні триденні маршрути: Гадяч — Сорочинці, Полтава — Старі Санжари, з Котельви до Кротенок. По берегах Ворскли багато сіл і пляжів. Річка мілководна. Є місця, де розбираєш байдарку і на руках переносиш через мілину. Орель — дика річка. У протоках росте густий очерет. Можна заблукати. Від Нехворощі Новосанжарського району до села Ряське Машівського хороший маршрут. Орель чиста, багато риби і раків. Псел багатоводний, береги красиві, пляжів мало.

— У похід беру консерви і крупи. Продукти, які не люблять вологи, пересипаю у пластикові пляшки, — каже Сергій Педько, 19 років, студент педагогічного університету. Шість років захоплюється водним туризмом. — Раніше воду пив із річки. Добавляв трохи марганцівки або перекип'ячував. Зараз набираю у селах чи із джерел. Одягаю рубашку з довгими рукавами, бо на сонці можна обгоріти.

Речі пакують у водонепроникні пакети. На байдарки одягають спеціальні "фартухи", щоб не зачерпувати веслами воду всередину. Потрібна чалка — палиця з мотузкою, щоб прив'язувати байдарку до берега.

Зараз ви читаєте новину «"Багатії кажуть, відпочинок на байдарці кращий за морський"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі