пʼятниця, 04 серпня 2006 16:05

У своїй біографії Янукович написав, що не був судимий

 

Кандидат у прем"єри Віктор Янукович у 2005 році отримав 38 тисяч 36 гривень 89 копійок прибутку. Така сума вказана у його декларації про доходи, поширеній серед депутатів Верховної Ради.

Члени родини Януковича, серед яких значиться лише дружина Людмила Янукович, минулого року отримали 4 тисячі 920 гривень 48 копійок прибутку.

Янукович має квартиру площею 120 квадратних метрів та гараж на 22 метри. При цьому в декларації вказано, що він не має автомобіля.

В декларації стоять прочерки в графах цінні папери, внески до статутних фондів підприємств або рахунки в банках. Жодного іншого майна Янукович та його дружина не мають.

У автобіографії, розданій депутатам, вказано, що Янукович не судимий.

Дружина названа пенсіонеркою, син Олександр записаний як заступник гендиректора ТОВ "Донбаснафтопродукт", син Віктор – народний депутат.

У довідці Януковича також вказано, що він володіє англійською мовою (читає і перекладає зі словником).

Нагадаємо, що Віктор Янукович народився 9 липня 1950 року в Єнакієве Донецької області в родині робітника.

15 грудня 1967 році у віці 17 років він був уперше засуджений до 3 років позбавлення волі за участь у пограбуванні за статтею 141 ч.2 КК УРСР як член злочинного угруповання "Півновка". У зв"язку з амністією з нагоди 50-ти річчя Жовтневої революції термін покарання був зменшений судом до 1,5 років.

Покарання Янукович відбував у колонії Кременчука упродовж 6-7 місяців і був умовно-достроково звільнений на клопотання адміністрації за взірцеву поведінку.

За свідченням мешканця Сміли Миколи Московченка, який у той час також перебував у цій колонії, Янукович співпрацював з адміністрацією виправної установи.

Удруге до кримінальної відповідальності Янукович був притягнути за заподіяння тілесних ушкоджень середньої тяжкості за ст. 102 КК України й засуджений 8 червня 1970 року до 2 років позбавлення волі.

Але при цьому з невідомих зараз причин досудове слідство й розгляд справи в суді тягнулися 9 місяців.

За свідченням одного з "друзів" Януковича Олександра Мартиненка, під час інциденту була присутня якась дівчина, яку Янукович начебто захистив під п"яних залицянь.

Побутує легенда, що начебто справа насправді порушувалася за зґвалтування відповідно до статті 118 КК УРСР, але завдяки співпраці Януковича з "органами" буцімто зникла заява потерпілої, а справа була перекваліфікована.

Перевірити цю версію наразі неможливо, оскільки матеріали кримінальних справ відсутні, а вирок і постанову президії Донецького облсуду, які, напевно, зберігаються в Януковича, журналістам для ознайомлення не надали.

Узагалі ж дані про судимості в біографіях Януковича були відсутні з мотиву, що вони погашені.

18 липня 1973 року, через рік після відбуття другого покарання, ухвалою народного суду Єнакієвого "на клопотання трудового колективу" із Януковича були достроково зняті обидві судимості, термін погашення яких закінчувався в липні 1975 року.

У 2004 році нова влада запідозрила, що судимості з Януковича були зняті з порушенням закону. Донецька обласна прокуратура порушила кримінальну справу за фактом можливої фальсифікації рішення про зняття судимостей.

А міністр внутрішніх справ навіть навів данні експертизи, яка це підтвердила.

– Експертиза однозначно встановила, що рішення було сфальсифікованим, і, наскільки мені відомо, секретарка, яка підписалася під рішенням того суду, на той час мала вік близько семи років від роду. Забули поставити когось більш дорослого. Але ці особи одразу махнули в біга, - повідомив міністр.

Утім у 2006 якраз за кілька днів після створення антикризової коаліції і чергового подання Януковича на прем"єра з"явилась інформація, що прокуратура закрила справу за відсутністю складу злочину.

Однак у МВС знову підозрюють, що хтось знову поманіпулював із справою Януковича, повідомляє Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «У своїй біографії Янукович написав, що не був судимий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути