понеділок, 04 вересня 2017 12:50

"Зв'язки тут грають надзвичайну роль" - у ГПУ розповіли про справу Фірташа

"Зв'язки тут грають надзвичайну роль" - у ГПУ розповіли про справу Фірташа
"Питання приїзду Фірташа в Україну - не те що гіпотетичне, на сьогоднішній день я би його розглядав як нереальне", - заступник генерального прокурора Євген Єнін. Фото: rbc.ua

Українського олагарха Дмитра Фірташа захищає колишній міністр юстиції Австрії. Це сповільнює судовий процес.

Про це розповів заступник генерального прокурора Євген Єнін в інтерв'ю The Іnsider.

"Найпринциповішим питанням є не кому він дістанеться, а чи постане перед судом, бо загальновідомим є принцип "суди або видавай". Якщо та чи інша країна відмовляється судити особу, то кримінальне провадження чи, тим паче, вирок передається їй для виконання. Це не є автоматичним, але так діє вся система.

Мені важко оцінювати хід екстрадиційної перевірки щодо Фірташа в Австрії. Я мав змогу бачити товстенні стоси документів, переданих американськими партнерами в Австрію. І, безумовно, ми можемо сказати, що тут є певні політичні моменти. Якщо взяти рівень захисту, то серед його адвокатів є колишній міністр юстиції Австрії - зв'язки тут, як і в інших країнах, грають надзвичайну роль і клієнт є непростим", - сказав Єнін.

Він переконаний, що найближчим часом Фірташ не ризикне повертатися в Україну.

"Зазначену людину розшукують Сполучені Штати, є європейський ордер про арешт, виписаний в Іспанії. Технологія цього процесу така, що в разі відхилення одного запиту, починається розгляд запиту іншої країни в порядку черговості. Тобто питання приїзду Фірташа в Україну - не те що гіпотетичне, на сьогодні я би його розглядав як нереальне", - зазначив Єнін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фірташ віддає росіянам базу відпочинку у Криму

У США Дмитра Фірташа звинувачують у справі про хабарі на суму близько $18,5 млн при отриманні ліцензії на видобуток титанової руди в Індії.

В Іспанії олігарха, за даними австрійських та іспанських ЗМІ, підозрюють у причетності до злочинної групи, що відмила гроші на суму €10 млн і пов'язана зі Степаном Черновецьким, сином колишнього мера Києва Леоніда Черновецького, який живе з родиною в Барселоні. Суд Відня відмовив Іспанії в екстрадиції Дмитра Фірташа на підставі того, що суд у Барселоні не зміг обґрунтувати ордер на його арешт.

В Україні поліція розслідує два кримінальні провадження, пов'язані з Фірташем: щодо групи компаній Ostchem і колишніх керівників компанії "Нафтогаз України". У цих провадженнях він не має статусу підозрюваного.

Зараз ви читаєте новину «"Зв'язки тут грають надзвичайну роль" - у ГПУ розповіли про справу Фірташа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі