субота, 02 лютого 2008 11:54

Зростання кількості споживчих кредитів спричинило інфляцію

Міністерство економіки має намір радикально переглянути наявні державні цільові програми.

"В Україні є понад 200 державних програм, пакет яких формується без належного узгодження з ключовими пріоритетами держави, а фінансується вибірково", — повідомив міністр економіки Богдан Данилишин.

При цьому, зазначив міністр, частина державних цільових програм має відверто лобістський характер. "Ніде правди діти, багато з них формувалися з лобістських мотивів — "звідси взяти, туди поставити", а реальної віддачі немає", — констатував він.

На думку міністра, сукупність державних програм на даний момент є нелогічною і погано структурованою.

Данилишин вважає, що міністерство економіки повинне виправити ситуацію. "Увесь пакет програм має бути переглянутий та узгоджений із стратегічними цілями держави", — наголосив він.

Водночас, за його словами, ситуацію ускладнює той факт, що Мінекономіки хоч і формує держпрограми, але має недостатньо впливу на розподіл коштів на їх виконання.

Данилишин також висловив думку, що однією з причин інфляції в Україні стало зростання кількості споживчих кредитів. "Великий внесок у закручування інфляційної спіралі справило зростання запозичень з боку населення у банків", — зазначив він.

"Обсяги кредитів фізичним особам зросли за рік на 97%. Такого сплеску позичання з боку населення в історії України ще не було", — наголосив Данилишин.

Іще одну причину інфляції міністр бачить у низькій продуктивності української економіки. "Не слід також відкидати і внутрішні системні інфляційні чинники, пов"язані передусім із низькою факторною продуктивністю національної економіки", — зауважив голова Мінекономіки, повідомляє Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Зростання кількості споживчих кредитів спричинило інфляцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі