понеділок, 22 вересня 2008 14:29

Жодну з можливих коаліцій українці не підтримають повністю. Опитування

Жодна з можливих конфігурацій парламентської коаліції не отримає підтримки української громадськості. Такі результати соцдослідження представив керівник соціальних програм Центру соціальних досліджень "Софія" Олександр Левцун.

Левцун уточнив, що більшість опитаних українців - 52,7% - вважають, що БЮТ і НУНС не зможуть далі ефективно співпрацювати в парламенті. Ще 26,6% респондентів допускають, що БЮТ і НУНС, не дивлячись на конфлікти з окремих питань, зможуть узгоджено голосувати по ключових законопроектах.

Відносно велику підтримку серед опитаних має ідея створення коаліції у складі БЮТ і Партії регіонів. Таку можливість "швидше позитивно" оцінюють 41,4% опитаних, супротивниками такої коаліції є 42,1% респондентів. Разом з тим, в масовій свідомості немає однозначної позиції про те, що слід робити БЮТ як правлячій політичній силі після розпаду коаліції.

40,3% вважають, що БЮТ повинен формувати коаліцію разом з Партією регіонів, 21,8% рекомендують БЮТ "зберегти обличчя", продовжуючи критикувати своїх опонентів, і йти на позачергові вибори. При цьому результативність нових виборів респонденти ставлять під великий сумнів.

Половина опитаних (49,9%) вважає, що після позачергових виборів депутатам не вдасться сформувати коаліцію з великою перевагою голосів.

26,9% респондентів сподіваються на протилежний результат виборів. Не визначилися з відповіддю 23,2%.

"Суспільство не довіряє повною мірою політичним альянсам, незалежно від їх складу, і не бачить пропозицій нових політиків, що відрізняються. Тому і дезорієнтовані щодо сенсу нових виборів. На ці настрої суспільства може істотно вплинути поява чітких політичних позицій і зрозумілих конкретних планів щодо розвитку держави в майбутньому", - підсумував Левцун.

Соціологічне дослідження проводилося з 9 по 17 вересня поточного року у всіх областях, АР Крим, містах Київ і Севастополь (в цілому в 130 населених пунктах). Всього опитано 2005 респондентів у віці від 18 років і старше.

Метод проведення опитвання - інтерв"ю тет-а-тет за місцем проживання.

Ліга.

Зараз ви читаєте новину «Жодну з можливих коаліцій українці не підтримають повністю. Опитування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі