пʼятниця, 20 листопада 2020 18:39

Зеленський запитав у Венеціанської комісії, що робити з КСУ

Зеленський запитав у Венеціанської комісії, що робити з КСУ
Сторони обговорили відновлення покарання за брехню у деклараціях. Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський попросив голову Венеціанської комісії Джанні Букіккіо провести експертизу і роз'яснити, яким чином можна уникнути незворотної шкоди антикорупційній реформі після скандальних рішень Конституційного суду України.

Про це повідомляє пресслужба Офіса президента.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандальне рішення КСУ: Венеціанська комісія проведе експертизу

Сторони обговорили пошук комплексного рішення для швидкого виходу з конституційної кризи в Україні, зауважують в ОП.

"Треба виробити механізми, які назавжди усунули б можливість будь-якого впливу на суддів КСУ і вдосконалили процедури прийняття рішення суддями. Важливо відновити довіру суспільства до конституційного судочинства. Поки що її повністю зруйновано", - заявив Зеленський.

Глава держави звернувся до Венеціанської комісії щодо її експертизи в роз'ясненні питань, яким чином уникнути нанесення рішенням КСУ від 27 жовтня незворотної шкоди антикорупційній реформі.

Вони також обговорили напрацювання законопроєктів щодо відновлення покарання за брехню в деклараціях, забезпечення повноцінної роботи НАЗК і НАБУ. Також говорили про проведення комплексної судової реформи, зокрема реформування механізму добору суддів, а також Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

27 жовтня Конституційний суд визнав неконституційною статтю, яка передбачає покарання за брехню в декларації.

Президент вніс до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного суду.

Представник президента в КСУ заявив, що президентський законопроєкт забезпечить відновлення суспільної довіри та вирішить кризову ситуацію, до якої призвели дії КСУ.

У Раді Європи назвали законопроєкт Зеленського щодо КСУ грубим порушенням.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський запитав у Венеціанської комісії, що робити з КСУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі