вівторок, 25 жовтня 2022 12:38

Спецтема: Війна Росії проти України

Зеленський закликав ЄС створити фінансовий "Рамштайн"
3

Президент Володимир Зеленський закликав партнерів створити "фінансовий "Рамштайн" для відбудови України
Фото: t.me/Denys_Smyhal
Президент Володимир Зеленський закликав партнерів створити "фінансовий "Рамштайн" для відбудови України
Президент Володимир Зеленський закликав партнерів створити "фінансовий "Рамштайн" для відбудови України

Президент Володимир Зеленський закликав країни Європейського Союзу створити "фінансовий "Рамштайн" для допомоги Україні у реконструкції та відновленні економіки.

Збитки України від повномасштабного вторгнення Росії вже сягнули понад $127 млрд. Про важливість допомоги голова держави заявив на відкритті міжнародної конференції з питань відновлення України 25 жовтня, повідомляє Gazeta.ua.

"Я вірю, що зараз можемо схвалити рішення щодо започаткування фінансового "Рамштайну" для підтримки нашої спільної стабільності. Нам потрібна фінансово-координаційна платформа, яка об'єднає всі зусилля щодо відновлення нашої країни", – сказав президент.

За його словами, Україна розробила прозорий план відновлення і це те, що "необхідно Україні для виживання саме зараз".

"Вага нашого fast recovery плану швидкого відновлення – 17 мільярдів доларів негайно. Це лікарні, школи, життєво важлива транспортна та енергетична інфраструктура. Ми маємо колосальні потреби у відновленні житла", – сказав Зеленський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США пообіцяли підтримувати Україну незалежно від виборів до парламенту

Зазначив, що Україна поки що не отримала "жодного цента на швидке відновлення" і попросив європейських лідерів наблизити необхідні рішення.

"Вже зараз на цій конференції треба ухвалити рішення щодо допомоги для покриття дефіциту бюджету наступного року. Для України це непідйомна сума – 28 мільярдів доларів дефіциту. Це зарплати вчителів, лікарів, пенсії. Наше об'єднання є досить потужним, щоб реалізувати це завдання", – наголосив український лідер.

Зеленський підкреслив, що "є російські активи, які вже заморожені, та ті, які ще необхідно заморозити".

"Значна частина цих активів у юрисдикціях європейських країн. Нам потрібна компенсація, і це справедливо. Отже, нам потрібен реальний швидкий законний механізм спрямування російських активів на відшкодування збитків, завданих російською війною", – заявив він.

У столиці Німеччини Берліні розпочався п'ятий "Українсько-німецький економічний форум". Його урочисто відкрили прем'єр-міністр Денис Шмигаль та канцлер Німеччини Олаф Шольц. Шмигаль поділився перспективами, які відкриються для європейського бізнесу в процесі реалізації Плану відновлення України.

На початку жовтня Володимир Зеленський взяв участь у міністерській зустрічі країн-донорів, Міжнародного валютного фонду та Світового банку та оголосив про створення фінансового "Рамштайну" – формату для постійної фінансової підтримки України.

Тоді він заявив, що йдеться про десятки мільярдів доларів для бюджету та Fast Recovery. Водночас "потенціал демократичних країн значно більший, ніж потреби", зауважив президент.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський закликав ЄС створити фінансовий "Рамштайн"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі